Magazine

In beeld: Maaike Westra

Anderhalf jaar geleden richtte Maaike Westra haar eigen coachings- en opleidingsbureau op, Podium Academy. Ze traint er teams van accountantskantoren in soft skills. Hiervoor gaf ze haar droom op om partner te worden en verliet ze EY, waar ze toen werkte in de controlepraktijk. “Soft skills zijn de toekomst voor een kwaliteitsgerichte cultuur in de accountancy”, zegt ze.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2022

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Henk Vlaming

De keuze om ondernemer te worden drong zich op toen ze docent auditing theory werd aan Nyenrode. Ze merkte hoezeer jonge accountants de kern van het vak missen in een omgeving waar de data-driven audit dominant is. “Het kunnen identificeren van risico’s en het kunnen doorgronden van organisaties lukt niet alleen vanachter de laptop”, zegt ze.

Maaike reikt teams de handvatten om de juiste vragen te formuleren en ze coacht om ze op de juiste manier te stellen bij de klant. De noodzaak van een betere beheersing van soft skills door accountants was nodig, besefte ze. “Accountants moeten risico’s durven benoemen, dat vinden ze vaak moeilijk. Ze moeten de confrontatie aangaan terwijl je de relatie overeind houdt. Ik krijg er energie van om ze dat te leren. Dan fleuren ze helemaal op, omdat ze andere ervaringen opdoen en nieuwe inzichten ontdekken. Ze hebben zo’n open geest, ze kijken met zulke andere ogen, daarvan krijgen ze frisse ideeën.”

Lees het interview met Maaike Westra op Accountant.nl.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.