Magazine

Boeken - april 2009

Professional zoekt groei - De kredietcrisis - De romantische boekhouder.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 4, 2009

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

Tekst: Rob Heinsbroek

Professional zoekt groei

Hoe onderscheidt u zich als professioneel dienstverlener? Volgens Eva van der Fluit (onder andere ex Boer & Croon) beoordeelt een opdrachtgever u op de volgende drie gebieden: expertise, samenwerking en ethiek. Met name de laatste twee worden door veel dienstverleners veronachtzaamd. Voor accountants geldt ook dat zij zich eerst beroepen op hun kennis en vaktechnische inzichten. Van der Fluit maakt aannemelijk dat ook vruchtbaar samenwerken met uw opdrachtgever én de juiste ethische houding, u doen onderscheiden van uw concurrenten. Daarnaast bespreekt de auteur in enkele hoofdstukken het belang om de bij u - of uw kantoor/organisatie - passende strategie te ontwikkelen en te implementeren. Het uitzoeken van een bepaald type klant hoort daarbij, zolang u zich maar bedenkt dat de klant ook u uitzoekt.

E. van der Fluit, Professional zoekt groeistrategie voor dienstverleners, Pearson Education, ISBN 978 90 430 1508 0

De kredietcrisis

Alweer een boekje over de kredietcrisis? Ja, en waarschijnlijk nog niet de laatste. Oud-minister Willem Vermeend behandelt in vogelvlucht - maar wel deskundig en toegankelijk geschreven - de oorzaken van de kredietcrisis, de mogelijkheden om een dergelijke crisis in de toekomst te voorkomen en de lessen uit het verleden van vorige crises. Het laatste hoofdstuk is het interessantst. Hierin beschrijft Vermeend de situatie in Nederland tot en met januari 2009. Tevens bespreekt hij de verwachtingen ten aanzien van de huizenprijzen (licht zakken en mogelijk meer) en de pensioenen (wellicht een kleine versobering). Daarnaast doet hij een aantal aanbevelingen, onder andere: geen belastingen verhogen, infrastructurele projecten versneld uitvoeren, investeren in duurzame energieopwekking, stimuleren van kredietverlening aan bedrijven en burgers, vereenvoudigen van regels, en de leukste: een verbod op ‘doemdenken’.

W. Vermeend, De kredietcrisis (en hoe we er sterker uit kunnen komen), Lebowski, ISBN 978 90 488 0219 7

De romantische boekhouder

De langstzittende minister van Financiën ooit heeft zijn memoires geschreven. Hoe je als minister van Financiën vrienden - en in een enkel geval - vijanden maakt wordt keurig uit de doeken gedaan. Zalm geeft ook frank en vrij zijn mening over collega-politici en overlaadt de medewerkers van ‘zijn’ ministerie met complimenten. En uiteraard is het zeer interessant om te lezen dat het accountantsdossier blijkbaar politiek zo gevoelig kan liggen dat Zalm bij het stemmen over de Wta in de Tweede Kamer zijn machtswoord heeft gebruikt. Lees het rustig na op pagina's 251-253. Desondanks is het af en toe wel stug doorbijten voor de niet-economisch onderlegde lezer. Bij een verhandeling over ‘aanvaardbare structurele begrotingstekorten’ is het wel even goed opletten geblazen. Simpelweg een aanrader waarin Zalm laat zien een scherp oog voor procedures én mensen te hebben.

Gerrit Zalm, De romantische boekhouder, Balans, ISBN 978 90 5018 883 8

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.