Magazine

Gespot - november 2010

Wat gebeurt er aan het front van wetenschap en onderzoek? Een maandelijkse selectie van lezenswaardige publicaties uit binnen- en buitenland.

Dit artikel is verschenen in de Accountant nr. 11, 2010

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

Regulering financiële verslaggeving

In een themanummer van het tijdschrift Accounting and Business Research wordt ingegaan op de regulering van de financiële verslaggeving en met name of financiële verslaggeving (meer) aan de markt kan worden overgelaten. Dit brede onderwerp omvat wettelijke eisen, regulering van de kapitaalmarkt, verslaggevingsstandaarden en de wijze waarop deze worden nageleefd en afgedwongen. Enkele papers:

Michael Power beschrijft de opkomstvan fair value accounting en constateert dat hiervoor oorspronkelijk weinig steun was. De druk tot verandering lijkt meer te zijn ingegeven door de visies van regelgevende instanties dan door marktkrachten of een externe vraag om verandering van de regelgeving.

Christian Leuz constateert dat er sprakeis van verschillende clusters van landen die op institutioneel vlak sterk verschillen. Daardoor is convergentie van verslaggevingspraktijken wereldwijd niet erg waarschijnlijk. Er is echter grote behoefte aan convergentie van verslaggeving, vooral onder grote wereldwijd opererende ondernemingen en hij stelt voor om een global player segmentte onderscheiden om ten minste voor deze ondernemingen convergentie te bereiken.

Robert Bushman en Wayne Landsman beschouwen argumenten voor en tegen regulering van de financiële verslaggeving en gaan vervolgens in op recente gebeurtenissen die erop duiden dat financiële verslaggeving verstrikt dreigt te raken in een web van politieke krachten. Zij verwijzen naar de aanpassing van standaarden betreffende de toepassing van reële waarde (fair value) gedurende de recente financiële crisis.

Katherine Schipper bespreekt de mogelijkheden van het meten van kosten en baten van wijzigingen in verslaggevingsstandaarden.

Accounting and Business Research, volume. 40 (3), 2010, International Accounting Policy Forum, bevat onder andere de volgende artikelen:

  • Michael Power, Fair value accounting, financial economics, and the transformation of reliability (pages 197-210);
  • Christian Leuz, Different approaches to corporate reporting regulation: how jurisdictions differ and why (pages 229-256);
  • Robert Bushman en Wayne Landsman, The pros and cons of regulating corporate reporting: a critical review of the arguments (pages 259-273);
  • Katherine Schipper, How can we measure the costs and benefits of changes in financial reporting standards? (pages 309-327)

Evaluatie frauderisico's door accountant

In de VS heeft de PCAOB geconcludeerd dat het onvoldoende documenteren van het frauderisico bij de planning van de controle ertoe heeft geleid dat er bij de uitvoering van de controle te weinig aandacht is besteed aan dat risico. In een experiment wordt de invloed van documentatie op het identificeren en evalueren van frauderisico's onderzocht. In algemene zin leidt meer specifieke documentatie tot betere evaluaties van het frauderisico bij de uitvoering.

  • Jacqueline S. Hammersley, E. Michael Bamber, Tina D. Carpenter, The Influence of Documentation Specificity and Priming on Auditors' Fraud Risk Assessments and Evidence Evaluation Decisions. The Accounting Review, volume 85 (2), 2010, pages 547-571

Conference calls financieel analisten

In dit artikel wordt verslag gedaan van een onderzoek naar een nieuw medium voor (financiële) verslaggeving: de conference call. Het onderzoek levert bewijs dat de interactiviteit van de conference call resulteert in een grotere informatiestroom (over onder andere immateriële activa) naar kapitaalmarkten, dat managers de call gebruiken om de informatiebehoefte van analisten te ontdekken en dat analisten op de conference call hun ware mening over de onderneming vaak voor zich houden.

  • Erik Roelofsen, De rol van conference calls met analisten. MAB, november 2010

Verslag raad van commissarissen

De auteurs onderzoeken of het verslag van de raad van commissarissen voldoet aan de daaraan gestelde formele eisen en geven een oordeel over de mate van inzicht die deze informatie aan de gebruiker van dit verslag verstrekt. Zij constateren dat er beperkt inzicht wordt gegeven in de wijze waarop een raad van commissarissen zijn toezicht uitoefent, terwijl de Code dit wel vraagt.

  • Mijntje Lückerath-Rovers, Margot Scheltema en Auke de Bos, Het RvC-verslag: weinig inzicht in toezicht. MAB, november 2010

Waardering marketinginspanningen

Dit artikel geeft een overzicht van de maatstaven voor het kwantificeren van de effecten van marketinginspanningen. Tevens wordt aangegeven hoe deze maatstaven de waarde van de onderneming beïnvloeden.

  • Janny Hoekstra en Peter Leeflang, Waardering van en voor marketinginspanningen. MAB, november 2010

Financiële participatie en ondernemingsprestaties

De auteurs onderzoeken de invloed van verschillende vormen van financiële participatie op de prestaties van ondernemingen genoteerd aan de Amsterdam Stock Exchange voor de periode van 1992-2009. Vorm(en) van financiële participatieregeling (aandelen-, winstdelings- en optieplannen) en de toespitsing van beloningsbeleid op het topmanagement of juist bedrijfsbreed, blijken van invloed te zijn op de financiële ondernemingsprestaties.

  • Geert Braam en Erik Poutsma, De invloed van financiële participatie door management en werknemers op financiële ondernemingsprestaties. MAB, november 2010

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.