Nieuws

'Moties Wakkere Accountant doen afbreuk aan kwaliteit titel'

Het NIVRA-bestuur acht de door de Stichting Wakkere Accountant ingediende moties voor de Algemene Ledenvergadering van 12 december 2007 schadelijk voor de kwaliteit van de titel.

Bovendien doen de moties volgens het bestuur geen recht aan de vereiste zorgvuldigheid van overleg en besluitvorming.

Dat blijkt uit een vandaag (28 november 2007) naar buiten gebrachte reactie van het NIVRA-bestuur. De Stichting Wakkere Accountant heeft onlangs zeven moties ingebracht ter behandeling op de aanstaande Ledenvergadering.

Het NIVRA-bestuur onderkent de kritiek die een aantal leden het afgelopen jaar heeft uitgeoefend op de gedrags- en beroepsregels en de structuur van de beroepsorganisatie, maar wijst er tegelijkertijd op dat juist in deze periode "veel energie is gestoken in het verlichten van de regelgeving voor met name kleine kantoren, het verder vormgeven van een pluriforme organisatie en het verbeteren van de besluitvorming".

Dit heeft geleid tot nieuwe voorstellen op het gebied van de kwaliteitstoetsing, de Verordening Gedragscode (VGC) en de vergaderorde. Aan voorstellen om de transparantie van de organisatie te verbeteren wordt gewerkt. Dit alles vraagt volgens het NIVRA-bestuur om "een zorgvuldige voorbereiding, waarbij rekening wordt gehouden met soms uiteenlopende belangen".

Het bestuur is van mening dat de moties van de Stichting Wakkere Accountant "geen recht doen aan de vereiste zorgvuldigheid van overleg en besluitvorming. Tevens miskent de SWA het belang van een breed samengestelde beroepsorganisatie, met evenredige kwaliteitswaarborgen voor de diverse accountantswerkzaamheden".

Het bestuur acht een onbetwist kwaliteitsimago voor het gehele accountantsberoep van het hoogste belang. "Dat vereist een krachtige beroepsorganisatie, die staat voor de kwaliteit en de integriteit van het beroep."

Het bestuur is van mening dat de moties van de SWA afbreuk doen aan de kwaliteit van de titel en de zorgvuldigheid van overleg en besluitvorming die bij een publiekrechtelijke beroepsorganisatie hoort. Ze raadt de moties om deze redenen af. Per motie wordt het standpunt afzonderlijk gemotiveerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.