Nieuws

NIVRA en NOvAA winnen kort geding tegen NOvRA

De rechter heeft NIVRA en NOvAA in kort geding in het gelijk gesteld in hun bezwaren tegen het gebruik van de termen NOvRA, RAA en AAA door de onlangs opgerichte 'alternatieve accountantsvereniging' NOvRA.

In het kort geding eisten NIVRA en NOvAA uit zorg over mogelijke verwarring naar de markt dat de NOvRA het gebruik van de naam NOvRA en de bijbehorende twee titels staakt en de registratie en aanvraag in het merkenregister overdraagt aan de beroepsorganisaties.

Bovendien zou de NOvRA de domeinnamen waarin de termen voorkomen moeten overdragen.

De voorzieningenrechter heeft de beide beroepsorganisatie op alle punten in het gelijk gesteld.

De Stichting Wakkere Accountant (SWA), partij achter de oprichting van de NOvRA, moet binnen twee dagen stoppen met het gebruik van deze benamingen, op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per dag, tot een maximum van honderdduizend euro.

Verder moet de SWA, op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag tot een maximum van tienduizend euro, binnen zeven dagen al datgene doen "dat nodig is om de domeinnaam www.novra.org op de daartoe geëigende wijze aan NIVRA over te dragen." Wel moet het NIVRA daarbij alle eventueel door derden in verband met dit bevel te maken kosten vergoeden.

Verder veroordeelt de rechter de SWA tot vergoeding van proceskosten, die aan de zijde van NIVRA en NOvAA tot op heden zijn begroot op ruim vijftienduizend euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.