Nieuws

Accountants steeds meer mikpunt in Madoff-schandaal

Nadat vorige week bekend werd dat PricewaterhouseCoopers en BDO gedaagd waren wegens hun rol in de Madoff-affaire, duiken nu ook de namen op van KPMG en Ernst & Young. Ze zijn de accountants van de zogenaamde feeder firms, intermediairs die beleggers naar Madoff hebben geleid.

Diverse beleggers hebben aangegeven dat zij zich hebben later overtuigen van Madoffs beleggingsmaatschappij vanwege de betrokkenheid van gereputeerde accountantskantoren bij de feeder firms en vanwege de registratie van Madoff bij de Securities en Exchange Commission (SEC), de beurstoezichthouder in de VS.

De focus op de rol van accountants is uniek, aldus Scott Berman, partner van het advocatenkantoor Friedman Kaplan Seiler & Adelman, die beleggers in feeder funds vertegenwoordigt. Vroegere zaken van gelijke orde richtten zich op de accountants van het bedrijf dat het schandaal heeft veroorzaakt. Nieuw is dat nu de accountants op afstand in het vizier zijn gekomen.

De belangstelling van beleggers en advocaten voor accountantskantoren is volgens de New York Times terug te voeren op het onvermogen van feeder firms om mogelijke claims te betalen. Zij zijn veel van hun beleggingen kwijt. De accountantskantoren worden draagkrachtiger geacht op dit moment.

PricewaterhouseCoopers in de VS heeft al laten weten dat geen enkele claim tegen PwC is ingediend vanwege een rechtstreekse relatie tot Madoff. "Zo ver wij weten is er daarom geen valide basis voor welke claim dan ook", aldus woordvoerder Mike Davies van PwC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.