Kijktip: 'Madoff: The Monster of Wall Street'
Een vierdelige Netflix-documentaire belicht opkomst en ondergang van Bernie Madoff, die als vermogensbeheerder beleggers voor 65 miljard dollar had opgelicht, tot hij in 2008 tegen de lamp liep. Ook accountants spelen een rol in het verhaal.
Madoff gaf al sinds 1960 leiding aan een van de grootste marketmakerfirma's op de Amerikaanse Nasdaq, Bernard L. Madoff Investment Securities. Maar daarnaast runde hij in het geheim een vermogensbeheerbedrijf, dat los stond van zijn activiteiten als market maker.
Uiteindelijk bleek hij zijn klanten via een grootscheepse ponzifraude voor zo'n 65 miljard dollar te hebben opgelicht vanuit dat bedrijf. Onder de duizenden slachtoffers van Madoff waren particulieren, liefdadigheidsinstellingen en pensioenfondsen. Ook Nederlandse beleggers zouden voor miljarden euro's zijn benadeeld.
150 jaar cel
De documentaire ‘Madoff: The Monster of Wall Street’ schetst hoe Bernie Madoff met zijn fraudepraktijken begon en hoe zijn kaartenhuis uiteindelijk instortte. Madoff werd op 11 december 2008 door de FBI gearresteerd wegens fraude en kreeg in 2009 een gevangenisstraf van 150 jaar opgelegd. Hij stierf na twaalf jaar gevangenisstraf in april 2021, 82 jaar oud.
Tot aan zijn arrestatie stond Madoff bekend als een respectabele figuur op Wall Street en was hij zelfs langdurig bestuursvoorzitter van Nasdaq. Ook de Amerikaanse toezichthouder SEC liet hem jarenlang begaan. Zelfs in 2005 stelde de SEC nog dat er geen bewijs tegen hem te vinden was.
Accountants
In 2009 bekende ook David Friehling, de accountant van Madoff, schuldig te zijn aan onder meer beleggingsfraude, adviesfraude en valsheid in geschrifte. Maar in het verhaal van Madoff spelen meer accountants een rol.
Zo begon hij zijn eigen bedrijf in een hoekje van het accountantskantoor van zijn schoonvader. Toen die zijn kantoor overdroeg aan twee opvolgers werd het omgedoopt in Avellino & Bienes. Zonder vereiste vergunning richten die twee zich daarna meer en meer op vermogensbeheer, gebruik makend van de adviezen van Madoff.
En dan is er nog forensisch accountant Harry Markopolos, die de autoriteiten jarenlang waarschuwde voor de frauduleuze praktijken van Madoff, maar tot 2008 geen gehoor kreeg.
Documentaire
De journalistiek opgezette documentaire-serie bevat interviews met betrokkenen, slachtoffers, journalisten en FBI-agenten en ook archiefbeelden van Madoff zelf. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van acteurs die soms een flinke gelijkenis vertonen met de echte betrokkenen. De serie schuwt het uitdiepen van details niet.
‘Madoff: The Monster of Wall Street’ is sinds begin januari te zien op Netflix. De vier delen van de documentaire variëren in lengte van 54 tot 77 minuten.
Gerelateerd
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij
Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het...
Megafraudeur Bernard Madoff overleden in gevangenis
Megafraudeur Bernard Madoff is op 14 april overleden in de gevangenis.
Waarom PwC de fraude van Madoff niet hoefde te zien
PwC is niet aansprakelijk voor de schade die investeerders in de Fairfields ‘feeder funds’ leden door de piramidefraude van Bernard Madoff, zeggen het Gerechtshof...
Forensisch accountant die waarschuwde voor Madoff alsnog beloond
Een Amerikaanse forensisch accountant die jarenlang waarschuwde voor de frauduleuze praktijken van Bernard Madoff krijgt alsnog een beloning van mogelijk honderd...
Geen vergoeding voor Madoff-schade ABN AMRO
ABN AMRO krijgt een deel van het geld dat het kwijtraakte aan meesteroplichter Bernie Madoff niet terug.