Nieuws

Megafraudeur Bernard Madoff overleden in gevangenis

Megafraudeur Bernard Madoff is op 14 april overleden in de gevangenis.

Dat meldt de Amerikaanse federale dienst van bewaring, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gevangenissen.

Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Hij zat sinds zijn veroordeling in 2009 een gevangenisstraf uit van honderdvijftig jaar. Eind 2008 kwam de zgn. ponzifraude aan het licht. Tot zijn bekentenis in 2009 gold de oud-topman van technologiebeurs Nasdaq als een gerespecteerd zwaargewicht in de financiële wereld. Hij werd gearresteerd nadat hij de jarenlange fraude had opgebiecht tegen zijn zoons.

Madoff erkende het grootste piramidespel uit de geschiedenis te hebben geleid. In een piramidespel (ponzi scheme) wordt geld van nieuwe investeerders gebruikt om bedragen uit te betalen aan eerdere investeerders. Het leidde tot een schade van naar schatting tussen de 19 miljard dollar en 65 miljard dollar.

Onder de duizenden slachtoffers van Madoff waren particulieren, liefdadigheidsinstellingen en pensioenfondsen. Ook Nederlandse beleggers zouden voor miljarden euro's zijn benadeeld.

Accountant

In 2009 bekende ook David Friehling, achttien jaar lang de accountant van Madoff, schuldig te zijn aan fraude. De schuldbekentenis gold voor negen aanklachten, zoals beleggingsfraude, adviesfraude en valsheid in geschrifte. 

Vorig jaar juni wees een rechter nog een verzoek van Madoff af om eerder te worden vrijgelaten uit de gevangenis in Butner, in North Carolina. Madoff zou stervende zijn geweest en ernstige nierklachten hebben. Volgens zijn advocaat zat de fraudeur toen in een rolstoel. De rechter noemde het "heel spijtig" dat Madoff ziek was, maar zag verder geen reden om hem vrij te laten. "Toen ik meneer Madoff veroordeelde in 2009, was het absoluut mijn bedoeling dat hij de rest van zijn leven in gevangenschap zou doorbrengen", aldus de rechter.

Bernard Madoff is 82 jaar oud geworden.

FD: 'Bernard Madoff: een leven gebouwd op leugens'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.