Nieuws

Forensisch accountant die waarschuwde voor Madoff alsnog beloond

Een Amerikaanse forensisch accountant die jarenlang waarschuwde voor de frauduleuze praktijken van Bernard Madoff krijgt alsnog een beloning van mogelijk honderd miljoen dollar. Dat meldt de Wall Street Journal.

Forensisch accountant Harry Markopolos wees de Amerikaanse autoriteiten jarenlang op de grootschalige 'ponzifraude' bij het beleggingsfonds van Madoff, maar die signalen werden stelselmatig genegeerd.

Bernard Madoff werd in december 2008 gearresteerd wegens het oplichten van beleggers voor ruim vijftig miljard dollar, één van de grootste fraudezaken ooit. Hij beloofde investeerders een gegarandeerd rendement van tien procent, dat werd betaald vanuit de inleg van nieuwe beleggers. Toen de beurzen in 2008 instorten zakte zijn piramidesysteem in elkaar.

Misstanden

Markopolos adviseerde daarnaast (oud-)medewerkers van vermogensbeheerder State Street en de Bank of New York Mellon. Zij wezen de autoriteiten vervolgens op misstanden rondom de handel in vreemde valuta bij hun werkgevers. Zowel State Street als Mellon hebben inmiddels voor honderden miljoenen met de autoriteiten geschikt.

Om herhaling te voorkomen spoorde Markopolos toezichthouder SEC aan om het voor klokkenluiders aantrekkelijk te maken met tips naar buiten te komen. Inmiddels kunnen tipgevers tot dertig procent claimen van de bedragen die de SEC terughaalt bij het oprollen van fraudezaken. Voor Markopolos betekent dit een bedrag dat kan oplopen tot circa honderd miljoen dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.