Nieuws

Vastgoedfondsen pikken aantijgingen niet meer

De Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF) is de kritiek op haar leden beu. In een vanmiddag gepubliceerd persbericht neemt zij afstand van de zwarte lijst die de Vereniging Vastgoed Participaten (VVP) heeft gepubliceerd. De vastgoedfondsen op die lijst worden "potentieel malafide" genoemd

Op deze lijst staan vier leden van de VVF. Eén daarvan is Van Boom & Slettenhaar (B&S), een van de grootste aanbieders in Nederland. Directeur Gerton van Boom van B&S is bovendien voorzitter van de Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF). De PPV verwijt haar een ondoorzichtigheid van de bedrijfsvoering en de kostenberekening.

Eerder liet Van Boom in een reactie in het Financieele Dagblad al weten zich niet te herkennen in de kritiek van de VVP. "We hebben twee weken geleden alle beschuldigingen van de VVP schriftelijk uitgebreid weerlegd. Er zitten veel onwaarheden in hun kritiek. We hebben geen antwoord gekregen. Van onze uitnodiging voor een gesprek heeft Bartels nog geen gebruikgemaakt. En dan krijgen we dit."

Van den Boom vermoedt dat de participantenvereniging een verborgen agenda volgt. Hij zelf is voorstander van zelfregulering in de vastgoedmarkt, terwijl de participantenvereniging juist het tegenovergestelde willen. Van den Boom vermoedt dat hij vanwege zijn stellingname op de korrel is genomen.

De VVF is gebelgd door het feit dat vier van haar leden op een lijst staan met tal van onbekende organisaties. De vereniging weet niet eens of die vastgoedbeleggingen of andere beleggingsproducten aanbieden.

"De namen komen in ieder geval niet voor op de jaarlijks door het vastgoedblad PropertyNL gepubliceerde lijst van besloten vastgoedfondsen. Het is de VVF derhalve niet duidelijk wat het aandeel vastgoedbeleggingen is op de lijst van de VVP en wat de activiteiten van deze partijen zijn."

"Wel wordt een viertal leden van de VVF op deze wijze suggestief geassocieerd met malafide of zelfs frauduleuze praktijken. De VVF distantieert zich dan ook resoluut van deze handelswijze door de VVP jegens haar leden."

De VVF bevestigt dat de participantenvereniging heeft aangedrongen op het royement van haar leden die op de lijst staan. Maar er is geen onderbouwing gekomen voor het verzoek. "Een verzoek van de VVF aan de VVP om alsnog met inhoudelijke argumenten te komen, is tot op heden, ondanks herhaaldelijke herinneringen, niet opgevolgd door de VVP."

De VVF benadrukt dat zij ondanks een vrijstelling van wettelijk toezicht zelfregulering en transparantie bevordert. "Er is regelmatig overleg met onder meer de AFM, de VVP en de STV (Stichting Transparantie Vastgoedfondsen) om het proces van de zelfregulering te bevorderen."

"In dit verband zijn reeds verschillende instrumenten ontwikkeld ter bevordering van de transparantie voor de belegger, zoals de VVF-gedragscode, een klachtenregeling, de VVF-prospectusrichtlijn en de VVF-Transparantiebijsluiter. Alle leden van de VVF dienen zich aan deze normen te houden maar hebben een jaar de tijd om hieraan te voldoen. Voor de meeste leden is deze termijn inmiddels verlopen."

De VVP was niet bereikbaar voor een reactie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.