Nieuws

NBA wil dat openbaar accountants ook toegang houden tot Kadaster

Vanaf medio oktober wordt de toegang tot gegevens in het Kadaster beperkt tot enkele beroepsgroepen. De NBA pleit ervoor om die toegang ook te verlenen aan openbaar accountants.

Vanaf medio oktober is het alleen nog voor notarissen, deurwaarders, makelaars en medewerkers van financiële bedrijven of overheidsinstanties mogelijk om op naam te zoeken naar gegevens in het Kadaster.

Minister Hugo de Jonge van BZK heeft begin september in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat alleen partijen die "een cruciale, soms zelfs bij wet gegeven rol vervullen bij het verschaffen van rechtszekerheid …" toegang moeten houden tot zoeken op naam in het Kadaster. Andere gebruikers moeten een individuele aanvraag doen en kunnen alleen per specifiek dossier toegang krijgen tot de mogelijkheid om op naam te zoeken.

De NBA pleit nu in een brief aan de raad van bestuur van het Kadaster voor het toevoegen van openbaar accountants aan de partijen die toegang moeten behouden tot de Kadaster-gegevens. "Voor de uitvoering van assurance- werkzaamheden waarbij vastgoed een rol speelt, is het van belang dat openbare accountants de mogelijkheid blijven behouden om in het Kadaster te kunnen zoeken op naam", zo stelt de beroepsorganisatie.

Alleen openbaar accountants

De NBA beperkt zich in de brief tot openbaar accountants, omdat die anders veelvuldig individuele aanvragen voor toegang zullen moeten indienen bij het Kadaster. Accountants in business voeren geen assurance-opdrachten uit. En intern en overheidsaccountants hebben of rechtstreeks toegang tot vastgoedgegevens, of tot het zoeken op naam via de overheidsorganisatie waar zij werkzaam zijn, aldus de NBA.

De beroepsorganisatie zal minister De Jonge vragen om met een en ander rekening te houden bij zijn komende aanpassing van het Kadasterbesluit.

Volgens het Kadaster is de beperking van de toegang nodig voor een goede balans tussen het openbaar houden van informatie uit de registers en het beschermen van de privacy van veel mensen. Zakelijke gebruikers van het Kadaster moeten vanaf 2024 ook verplicht inloggen met eHerkenning, vergelijkbaar met DigID.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.