Nieuws

Kredietcrisis stuwt fraude naar record in Groot-Brittannië

Banken zijn het belangrijkste doelwit van een opmerkelijke toename van fraude in het eerste halfjaar van 2008. Dat blijkt uit de Fraud Barometer van KPMG Forensic in Groot-Brittannië.

In de eerste helft van 2008 kwamen 128 fraudegevallen voor de Britse rechter, met een totale waarde van ruim £ 630 miljoen. Dat is beduidend meer dan in de zes maanden daarvoor: 91 gevallen met een totale waarde van £ 421 miljoen.

Meer dan de helft (£ 350 miljoen) van de recente fraudezaken vond plaats in de financiële sector. KPMG waarschuwt dat de cijfers nog zullen verergeren als de kredietcrisis in volle omvang doorzet.

Het totaal aan bankfraudes in het afgelopen halfjaar is hoger dan dat voor enig totaal jaar in de twintig jaar tijd dat KPMG de Fraud Barometer publiceert. Het voorgaande record bedroeg £ 200 miljoen, in 1998.

Het halfjaarrecord kwam voor de helft voor rekening van twee megazaken: die van een hack in het systeem van Sumitomo Matsui Banking Corporation (£ 220 miljoen) en een fraudepoging van £ 70 miljoen bij de securities services division van HSBC's.

Maar zelfs zonder deze twee zaken kwam er het afgelopen halfjaar voor meer dan £ 60 miljoen aan fraudes in financiële instellingen voor de rechter. In totaal 2007 was dat £ 37 miljoen.

Negen gevallen van hypotheekfraude in het laatste halfjaar bedroegen samen al meer dan £ 20 miljoen. In heel 2007 noteerde KPMG tien van die gevallen, met een totale waarde van £ 3,7 miljoen.

De Britse Financial Services Authority (FSA) riep de hypotheeksector onlangs al op zijn maatregel tegen voorkoming van hypotheekfraude op te voeren.

Hitesh Patel, partner bij KPMG Forensic: "Banks are working extremely hard to protect themselves and their customers from fraudulent activity, but the signs are that organised criminals and syndicates have been relentless in their efforts. Mortgage fraud cases have started to come through in the courts too - and it seems likely that there will be many more to come."

"The cases in this period's Fraud Barometer largely predate the credit crunch in terms of when the frauds were committed - the fear is that we will not see the real and full fraud impact of the crunch for another six or twelve months or even more, as businesses start to take a closer look at their operations in this difficult economic climate. The signs are that we could end up seeing some substantial losses being suffered."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.