Nieuws

Alternatieve accountantsvereniging NOvRA opgericht

Op 27 juni 2008 is een alternatieve accountantsvereniging, NOvRA, opgericht. Dat heeft de nieuwe vereniging vandaag bekendgemaakt. NOvRA staat voor Nederlandse Orde van Register Adviseurs. De vereniging is een initiatief van de Stichting Wakkere Accountant, die de oprichting dit voorjaar al aankondigde.

Het lidmaatschap van de NOvRA is alleen toegankelijk voor personen afgestudeerd bij NIVRA of NOvAA, alsmede "iets zwaarder gekwalificeerde studenten". Leden van de NOvRA dragen de titel RAA of  AAA, afhankelijk van hun vooropleiding (RA of AA). "Deze A's geven aan dat leden van de NOvRA het accent leggen op advies en minder op controle", aldus de vereniging in een persbericht.

"Rond advisering en accountancy is een brede baaierd van  specialisaties ontstaan", zo meldt de NOvRA-website. "De meeste (ex)-leden van NIVRA en/of NOvAA houden zich bezig met vakgebieden buiten het enge begrip accountancy als controle."

De vereniging heeft een zeven pagina's tellende beroepscode, gebaseerd op de Code of Ethics van de International Federation of Accountants (IFAC), en ook in permanente educatie, toetsing en tuchtrecht is volgens de NOvRA voorzien.

De vereniging claimt al datgene te realiseren "wat NIVRA en NOvAA de afgelopen jaren verhinderden. Een ver doorgevoerde democratische structuur betekent dat zelfstandige Kamers van NOvRA, het op hun vakgebied voor het zeggen krijgen."

"Een MA-Kamer voor Management Accountants, een IA-Kamer voor Interne Accountants en een Kamer voor Overheidsaccountants is momenteel operationeel. Met deze andere organisatieformule accentueert NOvRA de kwaliteit van het werk in plaats van de kwaliteit van de vastlegging."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.