Nieuws

Arbeidsrelatie van invloed op oordeel accountant

De kwaliteit van de arbeidsrelatie speelt een rol in de kwaliteit van het oordeel van de accountant. Dat concludeert Guido Klüth in zijn proefschrift 'Stilte voor de storm. De invloed van het psychologisch contract op de vakkundige oordeelsvorming van registeraccountants'. Klüth promoveert vandaag aan de Vrije Universiteit. Hij pleit voor meer persoonlijke aandacht voor het individu achter de accountant.

Meer persoonlijke aandacht voor professionals als voorwaarde voor meerwaarde. Dat is de kernboodschap uit het proefschrift van Guido Klüth.

Op verzoek van KPMG bekeek Klüth in zijn empirisch onderzoek de gevolgen van de arbeidsrelatie tussen accountant en accountantskantoor op de oordeelsvorming van diezelfde accountant.

Op de meer complexe oordeelsmomenten blijkt de kwaliteit van de arbeidsrelatie een rol te spelen in de kwaliteit van het accountantsoordeel. Wanneer sprake is van een minder positieve kwaliteit van de arbeidsrelatie, wijkt het oordeel van een accountant meer af ten opzichte van het gemiddelde van zijn beroepsgenoten.

Bovendien nemen accountants het hun organisaties kwalijk dat er sprake is van een toegenomen regeldruk in de branche. Er is een duidelijk negatieve invloed op de kwaliteit van de arbeidsrelatie vanuit regeldruk zichtbaar.

De aard en kwaliteit van de HR-functie blijkt geen doorslaggevende factor in de kwaliteit van de arbeidsrelatie te zijn. Klüth breekt daarom een lans voor meer persoonlijke aandacht voor het individu achter de accountant. Aan de hand van empirisch onderzoek beschrijft hij enkele oplossingen, waarbij begrippen als 'tone at the top', leiderschap en impact een belangrijke rol spelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.