Nieuws

Raad Amsterdam stemt vrijwel unaniem in met benoeming directeur Rekenkamer

De gemeenteraad van Amsterdam is gisteren vrijwel unaniem akkoord gegaan met de benoeming van PvdA-er Jan de Ridder tot nieuwe directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Eerder had de gemeenteraad van Zaanstad hiermee al ingestemd.

De benoeming van De Ridder tot directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam leidde vorige maand tot enige publiekelijke vraagtekens omdat hij al jarenlang actief is als PvdA-raadslid in Haarlem. In zijn nieuwe functie moet hij het beleid van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad kritisch tegen het licht houden. Maar in beiden steden is de PvdA al sinds jaar en dag de grootste partij.

Voor D66 en VVD, beide in de oppositie in Amsterdam, vormde dit uiteindelijk geen probleem. Een woordvoerder van D66 liet weten "van de benoeming geen punt te maken". En de VVD, die graag met onder meer de PvdA een nieuw college van B en W wil vormen, had naar eigen zeggen "er geen mening over omdat lijsttrekker Eric van den Burg het te druk heeft met de coalitieonderhandelingen".

Robert Mul, ex-directeur van de Rekenkamer Rotterdam en erelid van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR), is niet tegen een benoeming van iemand met een hoog politiek profiel. Wel verbindt hij daaraan een voorwaarde. "De Ridder moet niet alleen zijn raadslidschap in Haarlem neerleggen, hij doet er verstandig aan om alle partijpolitieke activiteiten te beëindigen."

Jan de Ridder vond het aanvankelijk echter zelf geen bezwaar om directeur van de Rekenkamer te worden en aan te blijven als raadslid, zo valt te lezen op de website van de PvdA Haarlem. "In de loop van het proces is het mij duidelijker geworden dat ik de raadszetel in Haarlem moest opgeven. Er is echter geen enkele wettelijke belemmering om beide activiteiten te combineren en ik had in eerste instantie niet het idee dat het problemen zou opleveren. Maar ik heb gemerkt dat in de politieke context van Amsterdam en Zaanstad het uitoefenen van een politieke functie, ook al is het in een andere stad, op gespannen voet staat met de onafhankelijke positie en rol van de Rekenkamer. En in de politiek heb ik geleerd dat je respect moet hebben voor de rol die beeldvorming speelt bij de uitoefening van bestuurlijke functies."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.