Nieuws

Onderzoek rol PwC na recordboete JP Morgan

In Engeland lijkt er onderzoek te gaan komen naar de rol van PwC bij onregelmatigheden in de boekhouding van JP Morgan. De zakenbank heeft geld van haar cliënten jarenlang geboekt als eigen bezit. PwC heeft hierover nooit aan de bel getrokken.

De rol van PwC is in de schijnwerpers komen te staan nadat de Britse toezichthouder Financial Services Authority (FSA) ingreep bij JP Morgan. Vorige week legde de FSA een recordboete van 33,3 miljoen pond sterling op aan de Amerikaanse bank. Sinds 2002 zou JP Morgan 16 miljard pond van klanten als eigen geld hebben geboekt. Daarmee zouden klanten zijn blootgesteld aan de risico's van de bank.

"The failure meant that client money from JP Morgan's futures and options business was not placed in a ring-fenced account as it should have been and instead became intermingled with the bank's own funds from 2002 until last July," aldus de Britse krant Telegraph.

In Engeland zijn banken verplicht om een 'client asset returns report' te overleggen. Deze rapportage is een onderdeel van de inspanningen om te controleren of het geld van klanten veilig is in geval de bank failliet gaat. PwC was naast controlerend accountant ook opsteller van dit rapport. Volgens een bron van de Telegraph is de bank verantwoordelijk voor het rapport, maar kan PwC toch vragen verwachten over zijn rol hierbij.

De FSA heeft details over PwC's rol doorgegeven aan de Financial Reporting Council (FRC), de toezichthouder voor accountants, en beroepsorganisatie ICAEW. Zij bepalen mede of er aanvullend onderzoek naar het handelen van PwC zal worden ingesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.