Nieuws

Accountantscontrole levert per saldo geld op

Amerikaanse mkb-ondernemingen die hun jaarrekening laten controleren door een openbaar accountant, hebben meer kans een lening te krijgen en tegen betere voorwaarden dan bedrijven zonder gecontroleerde cijfers.

Dat blijkt uit een studie van de University of Chicago Booth School of Business. Velen denken zich de kosten van een 'dure' audit (in de VS niet wettelijk verplicht) niet te kunnen permitteren. Maar de financiële voordelen kunnen de nadelen overtreffen, zo blijkt uit een artikel in The Wall Street Journal. 

Uit onderzoek onder meer dan tienduizend closely held companies (bedrijven met slechts een paar aandeelhouders) - waarvan de helft met minder dan vijfhonderd personeelsleden - blijkt dat audited ondernemingen voor een lening gemiddeld ruim een half procentpunt minder betalen dan bedrijven zonder accountantscontrole. 

Voor een lening van 3,3 miljoen dollar, de gemiddelde omvang in dit onderzoek, betekent dat een besparing van circa 23 duizend dollar. 

Uit een gezamenlijke studie vorig jaar door Michigan State University en Indiana University kwam al naar voren dat kleine ondernemingen met door een accountant gecontroleerde jaarcijfers 'significant' minder kans lopen dat een bank een leningaanvraag afwijst. 

In The Wall Street Journal zegt directeur Tom Burke, directeur van Wells Fargo's Small Business Administration lending division, dat audits goede informatie verschaffen. "The more concrete information a lender can get, the better.

Maar hij betwijfelt of een echte audit in alle gevallen nodig is. Volgens hem kan een onderneming met minder dan een miljoen dollar jaaromzet een accountant beter vragen de cijfers samen te stellen. 

Het feit dat een openbaar accountant (CPA) de jaarcijfers heeft samengesteld geeft kapitaalverschaffers volgens hem toch enige zekerheid over de betrouwbaarheid van de gegevens waarop ze hun beslissingen baseren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.