Nieuws

Ben van der Veer grootste stijger onder RA-topcommissarissen

De Top 50 van topcommissarissen in Nederland anno nu telt dezelfde zes registeraccountants als vorig jaar. Kees Storm scoort op nummer vier nog steeds het hoogst. Oud-KPMG-topman Ben van der Veer stootte door naar nummer negen.

Op één en twee in de Top 50 van 'Machtigste commissarissen' van zakentijdschrift Management Scope bezet staat Peter Elverding, ex-ceo van DSM en vorig jaar op een vijfde plaats, de hoogste positie. Hij verdrong Kees van Lede (ex-ceo AkzoNobel), die dit jaar die vijfde plek bezet. Oud-Shell-topman Jeroen van der Veer staat net als vorig jaar op twee. 

Een commissaris komt voor de Top 50 in aanmerking als hij of zij twee topfuncties in de top 100 ondernemingen bekleedt. Daarnaast tellen commissariaten bij de top 500 en de grote buitenlandse bedrijven mee. Commissariaten worden 'gewogen' naar het eigen vermogen van het bedrijf. 

Hoewel de hoogste RA in de lijst in de persoon van voormalig Aegon-topman Kees Storm (commissaris bij KLM, Pon Holdings, Unilever, Aegon en InBev) een plaatsje daalde van drie naar vier, toont het algemene beeld een opmars van registeraccountants. Niet in aantal, de huidige zes in de Top 50 zijn exact dezelfde als vorig jaar, maar wel wat betreft positie op de ranglijst. 

Sterkste stijgers zijn ex-KPMG-baas Ben van der Veer, die mede door een nieuw commissariaat bij Siemens Nederland doordrong tot de eredivisie van tien machtigste commissarissen, en Henk Scheffers (ex-cfo SHV) die van plaats 26 acht plaatsen steeg naar achttien. 

Alleen Herman Hazewinkel, oud-topman van Volker Wessels, leverde behoorlijk in en daalde acht plaatsen. Dit moet worden geweten aan het wegvallen van zijn commissariaten bij Smit Internationale (voorzitter) en Volker Wessels. Hazewinkel verwierf nieuwe commissariaten bij North Sea Petroleum Holding (v), Reggefiber (v), Boskalis, Reggeborgh Groep en Zeeman. 

De RA-lijst van machtigste commissarissen (peildatum 31 oktober 2010; tussen haakjes de positie in 2008; v = voorzitter): 

4 (3) Kees Storm (ex-ceo Aegon), KLM (v), Pon Holdings, Unilever, Aegon, InBev Baxter International 

9 (15) Ben van der Veer (ex-bestuursvoorzitter KPMG), Aegon, TomTom, Reed Elsevier, FrieslandCampina, Siemens Nederland 

18 (26) Henk Scheffers (ex-cfo SHV), Wolters Kluwer, BAM Groep, Aalberts (v), FrieslandCampina 

29 (21) Herman Hazewinkel (ex-vicevoorzitter Volker Wessels), TKH Group (v), Schiphol Group, North Sea Petroleum Holding (v), Reggefiber (v), Boskalis, Reggeborgh Groep, Zeeman. 

35 (38) Robert-Jan van de Kraats (cfo Randstad), Ordina, SNS Reaal 

45 (45) Rob Ruijter (interim-cfo ASM International), Wavin, Unit 4 Agresso 

Kees Storm, Ben van der Veer en Henk Scheffers figureerden ook in de Top 200 van machtigste Nederlanders die de Volkskrant een maand geleden publiceerde, op respectievelijk plaats 53, 145 en 170. De criteria voor die lijst zijn overigens heel anders. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.