Nieuws

Accountant moet meer zekerheid bieden

Accountantscontrole moet zekerheid verschaffen over meer aspecten van de onderneming dan nu het geval is. Ook moet de controleverklaring van de accountant duidelijker worden en meer informatie bieden over het verrichte controlewerk en de reikwijdte van de accountantscontrole.

Dat concluderen de opstellers van het NBA-adviesrapport 'Verbreding poortwachtersfunctie, meer zekerheid bij meer informatieve rapportages'. Het rapport wil invulling geven aan maatschappelijke oproepen om risico's eerder te signaleren en beter te beheersen. 

In eerste instantie moet de kwaliteit van de verantwoording van de onderneming zelf worden verbeterd, aldus het rapport. Uitgangspunt daarbij is de relevantie van bedrijfsinformatie voor stakeholders.  Het directieverslag moet meer aandacht schenken aan een goede bedrijfseconomische analyse, de marktpositie, het verdienmodel en het acquisitiebeleid van de onderneming. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, een vergelijking van resultaten met oorspronkelijke doelstellingen en de verwachtingen voor de toekomst zouden in het directieverslag eveneens aan de orde moeten komen, naast basale kenmerken die bepalend zijn voor de continuïteit. De opstellers verwachten dat er uiteindelijk een vorm van geïntegreerde rapportage zal komen. 

Het is aan de accountant om over zulke informatie zekerheid te verschaffen. Het directieverslag zou dus moeten worden meegenomen in de controle en de uitkomst moet onderdeel zijn van de controleverklaring.   

Ook bij de berichtgeving door de raad van commissarissen kan de accountant een rol spelen. Het rapport beveelt aan dat de rvc de belangrijkste punten uit de management letter weergeeft, hetgeen door de  accountant dient te worden gecontroleerd. 

Het voorstel past in een reeks maatregelen die beroepsorganisatie NBA heeft aangekondigd in haar Plan van Aanpak voor het accountantsberoep. Recent presenteerde de NBA al een Code voor accountantsorganisaties, een advies over opdrachtverlening door de raad van commissarissen, een voorstel voor een verbod op commerciële prikkels voor accountants en een verplichte training professionele scepsis

Zie ook de opiniebijdrage van Barbara Majoor en Rik Roos uit het Financieele Dagblad van 13 oktober.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.