Nieuws

Ex-burgemeester klaagt Bing-directeur aan

Oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam heeft een klacht ingediend bij de Accountantskamer tegen registeraccountant Jaap ten Wolde, directeur van Bing (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten). Dit vanwege een onderzoeksrapport waarin Bing de integriteit van de burgemeester aan de kaak stelde. Ten Wolde: "Als je ingeschreven staat als accountant, loop je risico."

De voormalige burgemeester heeft een tegenrapport laten opstellen dat als klaagschrift is ingediend bij de Accountantskamer, ter ondersteuning van haar klacht. Wie dit rapport heeft opgesteld is onbekend. "Een zelfde soort bureau als Bing", zegt Klaas Wilting, woordvoerder van de ex-burgemeester. 

Het klaagschrift hekelt Ten Wolde omdat het Bing-rapport ondeugdelijk zou zijn: hoor en wederhoor is niet toegepast, Bings vraagstelling was ondeugdelijk, er is misleiding inzake de verantwoording van de verhoorverslagen in het Bing-rapport en Bing trok onterecht conclusies. 

"In principe heeft Bing niets met accountancy te maken", zo reageert Jaap ten Wolde. "Slechts een deel van mijn tijd ben ik verbonden aan Bing. Daarnaast ben ik ingeschreven als registeraccountant, en dan loop je risico. Zeker als je onderzoek doet, dan kan er teleurstelling ontstaan als de onderzoeker niet vindt waarop werd gehoopt. Dat kan een reactie veroorzaken, zeker in een politieke omgeving." 

Afgelopen zomer nam Verver ontslag als burgemeester van Schiedam, na berichten over misbruik van haar positie. Op verzoek van de gemeenteraad onderzocht Bing Ververs handelswijze. De conclusie van het onderzoek was dat de ex-burgemeester ernstig tekort geschoten was op het gebied van integriteit. 

In een reactie laat directievoorzitter Peter Werkman van Bing weten dat er geen woord van het desbetreffende Bing-rapport wordt teruggenomen. "De gedachte om het rapport te matigen is niet bij ons opgekomen, die is ook niet aan de orde."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.