Nieuws

68% van belangrijke controleverschillen wordt in jaarrekening gecorrigeerd

68 procent van de belangrijke controleverschillen die de accountant vaststelt, wordt door de gecontroleerde bedrijven in de jaarrekening gewijzigd. In 32 procent van de gevallen gebeurt dit niet. De oorzaak daarvan is onduidelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van Nyenrode Business Universiteit naar de effecten van de accountantscontrole op de jaarrekening en de gecontroleerde organisatie.  

Het onderzoek was een initiatief van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). In wezen heeft de beroepsgroep hiermee de impact van haar werk onderzocht. Het is voor het eerst dat accountants dergelijk zelfonderzoek doen en daar zo openhartig mee om gaan. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat wanneer de accountant meer dan 30 procent non audit services verzorgt, de kans op correctie drie keer kleiner wordt. Bij een percentage van lager dan 30 procent blijkt er geen verschil te zijn. 

Daarnaast blijkt dat controleverschillen vaker worden verwerkt als er sprake is van een langduriger cliëntrelatie tussen accountantskantoor (meer dan tien jaar) en/of controlerend accountant (meer dan vijf jaar). De noodzaak van een door de EU-commissaris Barnier voorgestelde verplichte roulatie wordt daardoor met dit onderzoek niet ondersteund. 

Bij beursfondsen werden meer correcties in de jaarrekening gedaan dan in andere sectoren. 75 procent van de belangrijke correcties werd doorgevoerd en 38 procent van de minder belangrijke.

Ook zegt het management rond 55 procent van de adviezen uit de management letter, te zullen opvolgen. In 32 procent gaf het aan deze te gaan bestuderen en in 13 procent van de gevallen legde het de adviezen uit de management letter naast zich neer.

Het onderzoek is gebaseerd op 147 ingevulde vragenlijsten die naar accountants werden gestuurd. Dit gebeurde onder volledige borging van anonimiteit van de gecontroleerde organisatie en de invuller van de vragenlijst. De accountants werken voor grote organisaties, financiële instellingen en pensioenfondsen. In totaal zijn er 81 (55 procent) organisaties van openbaar belang (oob's), onderzocht. 52 van hen (35 procent) is beursgenoteerd. Het onderzoek is uitgevoerd over 2010.

De resultaten van het onderzoek worden vandaag tijdens een persconferentie op de Accountantsdag in de RAI in Amsterdam toegelicht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.