Nieuws

Partner Ernst & Young sluit zich aan bij Tuacc

Wolfgang Paardekooper, partner van Ernst & Young in Nederland, heeft zich aangesloten bij Tuacc, de twitterende hervormingsbeweging in de accountancy. Hiermee is hij het eerste kopstuk uit de big four dat openlijk deelneemt aan het internetdebat over veranderingen in de accountancy.

"De afgelopen weken hebben we bij Ernst & Young besloten om de beweging te steunen", zo verduidelijkt Paardekooper. "Tuacc is een beweging die een dialoog in gang zet over veranderingen in het vak en als toonaangevend bedrijf in de branche vinden we het onze verantwoordelijkheid om hieraan deel te nemen. Zeker omdat we vinden dat onafhankelijkheid en deskundigheid toegevoegde waarde hebben in een juridiserende wereld." 

"We praten graag mee over veranderingen van ons vak en bij het maatschappelijk verkeer. Misschien zijn er tegenwoordig wel meer vormen van assurance rondom financiële verantwoordingen dan accountancy. Door informatie en ideeën aan te dragen en uit te wisselen kunnen we verbeteringen voorstellen en kijken hoe die passen in de wet- en regelgeving. Ook voorkomen we zo dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden." 

Al in januari 2011 werd bekend dat Ernst & Young belangstelling had voor de internetbeweging. Nu is deze interesse omgezet in actieve deelname. "Jazeker, ik ben op 17 februari aanwezig bij de bijeenkomst van Tuacc." 

Voorlopig is Paardekooper de enige die namens Ernst & Young actief is bij Tuacc en   aanwezig zal zijn. "Ik ben partner bij Ernst & Young, die functie kun je niet los zien van het kantoor. Uiteraard heb ik mijn bijdrage aan Tuacc afgestemd met de andere partners. Ik ben vrij om mijn standpunten uit te dragen. Maar dat betekent niet dat mijn bijdragen aan Tuacc gezien kunnen worden als bestuursstandpunten van Ernst & Young. Behalve partner oefen ik het accountantsvak ook actief uit, in die hoedanigheid discussieer ik mee." 

De terughoudendheid van de big four voor aansluiting bij Tuacc begrijpt Paardekooper wel. Voor een deel is die te verklaren uit onwennigheid. "Veel accountants zijn jong, voor hen is twitter niet zo'n vreemd medium. Maar er zijn ook tal van accountants die nog moeten wennen aan nieuwe media en de manier waarop daar discussie gevoerd wordt." 

Nog belangrijker is volgens hem de omzichtigheid waarmee de big four de openbaarheid opzoeken. Alles uit de big four krijgt een groot gewicht vanwege hun positie in de branche, waardoor de uitingen soms een andere betekenis krijgen dan de afzender bedoeld heeft. "Toen ik voor het eerst twitterde, was dat onder twitterende accountants groot nieuws", zegt Paardekooper. "Er wordt al gauw gedacht dat ik de officiële standpunten van Ernst & Young uitdraag en die perceptie kan een eigen leven gaan leiden." 

De toetreding tot Tuacc betekent niet dat Paardekooper het met elke suggestie eens is. Over de nut en de noodzaak van volledige transparantie in de accountancy bijvoorbeeld is hij terughoudend. "Natuurlijk, je moet als accountant laten zien wat je doet en welke kwaliteit je biedt en welke rol je speelt. Maar dat wil niet zeggen dat je al je informatie deelt. Als accountant werk je veel met niet openbare en vertrouwelijke informatie voor een beperkte groep gebruikers. Niet elk idee voor verandering is gelijk een goed idee."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.