Opinie

Bewegingen komen en bewegingen gaan

Zo is het ook met Tuacc. Na vier jaar stoppen we. En dat is helemaal niet erg.

15 oktober 2010. De kritiek bereikt een eerste hoogtepunt en NBA-directeur Berry Wammes reageert op mijn opmerking "wat is dit voor patatgeneratie?" onder een blog van Marcel Pheijffer. Het FD pikt dit op en pakt uit in de zaterdagkrant van 16 oktober.

In 2010 twitterde ik nog onder de naam ConeyNL. Die zaterdagochtend liep mijn mailbox vol met steunbetuigingen van collega's die zich ernstig zorgen maakten over ons vak. Wilco Schellevis stuurde onderstaande tweet. En zo geschiedde: zes dagen later was de eerste Tweetup in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Hierna ging het snel, de volgende bijeenkomst was twee weken later bij Twinfield en de opkomst verdubbelde. Een derde tweetup was bij Exact. Tuacc (TweetupAccountants) was volop in de media; FD, Nieuwsuur en Radio 1.

Waarom was Tuacc zo succes? Tuacc is altijd een beweging geweest van mensen met interesse en passie voor hun vak. Die positieve boodschap zorgde voor verbinding. Als ik recent lees dat men zich zorgen maakt over de rol van de NBA dan begrijp ik dat, maar Tuacc kon zo snel groeien omdat er een grote groep mensen was die zich door niemand vertegenwoordigd voelde.

Om heel eerlijk te zijn is dat beeld niet veranderd. Tuaccers zijn mensen met meer dan gemiddelde belangstelling voor innovatie, kijken niet naar een beroepsgroep of een belangenbehartiger voor advies rondom ondernemerschap of bescherming van reputatie van het beroep. Tuaccers willen daar zelf vorm en inhoud aangeven. Ik voel mij niet vertegenwoordigd en ik zou mij ook niet vertegenwoordigd willen laten worden anders dan door mensen die dezelfde mindset en beleving delen zoals ik die in vier jaar Tuacc ben tegengekomen.

Het jaar 2011 stond volledig in het teken van het debat. Debatten over de Tone at the Top, Onderwijs, debatten met Raad van Commissarissen3.0 en debatten met de AFM. We hebben iedereen gesproken.

De jaren 2012 en 2013 stonden grotendeels in het teken van innovatie. De aftrap hiertoe was bij Afas begin 2012, en via tweetup 9 tot 14 zijn we in 2013 gestart met het AccountancyLab

Meerdere innovatiesessies, tientallen ideeën, nieuwe verbindingen en samenwerkingen maakten 2013 tot een prachtig inspiratiejaar. Waar nu in het licht van het rapport van Werkgroep Toekomst Accountantsberoep wordt gesproken over een innovatielab, beter een onderzoeksinstituut, hebben wij dit initiatief in 2013 met ruim dertig kantoren handen en voeten gegeven. Door te brainstormen, te luisteren en out of the box te denken. In samenwerking met innovatiespecialisten van DOON, met inbreng van financials en ondernemers en met inbreng van de 'lolfactor'.

Ik ben nog steeds van mening dat dit laatste de beste insteek is. Ons beroep is geen rocket science, en er liggen tientallen concrete onderwerpen die gezamenlijk, breder, opgepakt kunnen worden en aan de praktijk kunnen worden teruggegeven.

Ik volg de internationale ontwikkelingen ook en ik denk dat wij rondom thema's als continuous business assurance, continuous auditing, risk improvement, process mining, big data integratie, SBR assurance en niet te vergeten Starreveld 3.0 prima staan voorgesorteerd om vanuit Nederland de lead te nemen.

Als Tuacc hebben we altijd geloofd in verandering van binnenuit. Anno 2014 lees ik nog steeds de zorg en ergernis dat echte veranderingen alleen van buitenaf vorm gegeven kunnen worden. Natuurlijk was het voor Tuacc pijnlijk dat het nota bene de Tweede Kamer is geweest die deze zomer voor enige bredere urgentie zorgde.

Waar waren de leiders in 2010, 2011, 2012, 2013 en 2014? Onzichtbaar. En geloof mij, ook mensen bij de NBA baalden van het gebrek aan gevoel van urgentie en beleving om er ‘samen' de schouders onder te zetten.

Echter, als ik nu terugkijk, dan denk ik dat wij, Tuacc, zeker wel hebben bijgedragen aan een verandering van binnenuit. De Tuacc Top 7 is hier een voorbeeld van, maar ook het toekomststuk rondom SBR en het samen met de NBA en NOREA boek over IT-audit in de mkb-praktijk. We hebben niet alleen meegedacht over betere vangrails, maar hebben innovatie en vooruitkijken centraal gesteld.

n toch was het niet genoeg. Er was altijd die twijfel. Kunnen we het verschil maken, wie doet er nu echt mee, waar zijn de leiders? Die twijfel is nooit echt weggegaan. Ook deze zomer niet. Ondanks een prachtig Workshop Programma 2014, voor en door Tuaccers, merkte ik dat energie langzaam uit de beweging liep.

Op 28 mei 2014 heb ik nog een uiterste poging gedaan aan te geven dat veranderingen alleen worden gedragen als de beweging breder en groter wordt. Nadat ik 'Beter een beweging dan nog een rapport' had geschreven heb ik mij gerealiseerd dat de Tuacc-beweging niet meer de kracht had om anderen te verbinden.

Deze zorg heb ik vandaag nog steeds. Er liggen rapporten, maar het ontbreekt aan een breder draagvlak. Ik heb ook veel vraagtekens of de huidige generatie leiders wel geschikt is om de veranderingen daadwerkelijk vorm te gaan geven. En dat is geen verwijt, maar een observatie.

Partnermodellen zijn geen omgeving waarin leiders worden geboren die op de bühne springen, ‘voor' hun vak gaan staan of zorgdragen voor verbindingen in de bredere assurance-keten. Als ik een beetje aanvoel wat er nu bij KPMG gebeurt, is er wel beweging op dit vlak. Deze Jan Schoktherapie is dan nu wellicht noodzakelijk, maar ik wil toch pleiten om na te denken over andere, meer duurzame samenwerkingsvormen waarbij leiderschap, creativiteit, innovatie, kwaliteit en beleving beter in balans zijn.

Die twijfels heb ik na de zomer ook gedeeld met het kernteam tijdens een nazomerborrel op het strand.

Nu is het voorbij, we hebben het met elkaar besproken. Het is nu aan een nieuwe groep, een nieuwe beweging, wellicht een nieuwe generatie, die het debat mag aanjagen, de vernieuwing mag uitdragen en implementeren.

Ik wil al mijn Tuacc-vrienden bedanken. Ik wil de honderden deelnemers aan debatten, workshops en events bedanken. Zonder iemand tekort willen doen wil ik Elly Stroo Cloeck bedanken voor haar tomeloze inzet rondom de 2014 Workshop serie. Ik wil het FD, Accountant.nl en Accountancynieuws bedanken voor de media-aandacht. Ik wil Tom bedanken voor de blogzendtijd die Tuacc op Accountant.nl heeft gekregen.

We hebben een geweldige tijd gehad, met leuke borrels, met inspirerende events en debatten. Ik wil Marcel bedanken voor zijn mooie woorden in 2012 en ik denk dat we hem dankbaar mogen zijn dat hij vandaag nog de energie heeft om het debat scherp te houden. Met de blog van Marcel is het begonnen. En hiermee is de cirkel rond.

Het ga iedereen goed!

Pieter de Kok
voormalig aanjager van Tuacc

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.