Opinie

Tuacc tussenstand: Top 7 noodzakelijke veranderingen

Voor Tuacc-begrippen hebben we een robuust proces doorlopen in het samenstellen van een Top 7 van 'aanpassingen' in de accountancy. Verschillende Tuacc-aanvoerders en leden van de klankbordgroep hebben meegewerkt. Met hier en daar een accentverschil is er een breed draagvlak voor de Top 7.

Waarom zeven? In de natuur vinden wij de zeven regelmatig terug, het spectrum heeft zeven kleuren, de toonladder zeven noten. De week heeft zeven dagen. Onder invloed van de zeven rusten alle dingen, het is een tijd van overpeinzing en bezinning. We zijn het somberen voorbij, vol vooruit! 

Ik weet het, u denkt: 'boodschappenlijstje'. Maar dit is geen boodschappenlijstje, dit is de uitkomst van negen TweetUps, vier themabijeenkomsten, een Busy Season Breakout Event met tweehonderd collega's, enig realisme, gezond verstand en heel veel discussie met positieve energie. 

De timing is perfect. Twee nieuwe leiders bij de big four, de continue media-aandacht, een doorsijpelende discussie in het mkb over kwaliteit en een achterban in beweging. Zie deze bijdrage ook als invulling van de wens 'tijd om de gordijnen open te trekken en ruimte te bieden aan een verfrissend geluid'. 

Hiernaast constateren wij dat er regelmatige positieve initiatieven worden ontwikkeld buiten het Tuacc-domein om. Uiteenlopend van manifesten voor de toekomst, een verbindende sessie door softwareleveranciers tussen ondernemers en accountants, tot kennis- en innovatieprojecten gericht op het mkb. 

Ons Mooiste Vak staat dus volop in de belangstelling. Niet alleen bij medeliefhebbers, maar ook bij collega's die ons vak helemaal niet 'het mooiste vak' vinden, zelfs niet een heel klein beetje. 

Nog even terug naar de oprichting van Tuacc in oktober 2010. Ik kan mij voorstellen dat sommige van u denken: wat was ook alweer de doelstelling van Tuacc? 

Als Tuacc willen we verbinden, kennis delen, onderwerpen aandragen, een spiegel voorhouden en - als het nodig is - ook kritisch zijn. We willen ook helpen kennis, meningen en inzichten om te zetten in white papers, stellingnames, handreikingen en aanbevelingen. 

Tuacc heeft niet de capaciteit, noch enig budget, om 'producten' te maken. Wij vinden ook niet dat dit onze rol is. Collega's, kantoren, universiteiten, hbo-onderwijs, toezichthouders, beroepsverenigingen, brancheorganisaties, ondernemers, commissarissen, aandeelhouders en banken zijn zomaar een aantal voorbeelden van partijen, waarmee we samen de veranderingen in gang kunnen zetten. 

De Top 7

Wat gaan we doen met de Top 7? We gaan ermee naar buiten, we gaan de stellingen verdedigen, we gaan kijken met wie we welke veranderingen kunnen realiseren. 

  1. Aanpassing van de verplichtingen tot wettelijke controle; zwaardere normen en verscherping van het toezicht aan de bovenkant van de markt (in ieder geval het OOB-segment). Afschaffing van de controleplicht aan de onderkant van de markt (grootste deel MKB-segment).

  2. Aanpassing PE model; het PE-model wordt maatwerk. Iedere accountant krijgt een 'life cycle plan', die specifiek is afgestemd op zijn/ haar achtergrond, werkomgeving en toekomstontwikkeling. Het plan beweegt mee met de ervaring en het werkterrein van de accountant en wordt opgesteld in samenwerking met een opleidingscoördinator van het kantoor of van een beroepsorganisatie of onderwijsinstelling. Aan het PE-model wordt een deelnameplicht gekoppeld in plaats van een aanwezigheidsplicht.

  3. Aanpassing van de mindset; Interne Beheersing wordt uitgeroepen als fundament onder ons vakgebied en niet bijvoorbeeld Externe Verslaggeving.

  4. Aanpassing opleidingen; er komt een opleiding tot basisaccountant die vervolgd wordt met een opleiding die is georganiseerd in een matrixkader. De matrix heeft een verticaal van markten en segmenten en een horizontaal van gespecialiseerde onderwerpen zoals forensisch onderzoek. IT daarentegen is geen gespecialiseerd onderwerp, maar zal doordrenkt zijn in alle opleidingen.

  5. Aanpassing verklaringenstelsel; het verklaringenstelsel wordt vervangen door narratief rapporteren. Ofwel: vertel het verhaal van de onderneming, dat gericht is op de zaken waar het bij de ondernemer echt om gaat. Geen informatie-overload, maar heldere taal.

  6. Aanpassing businessmodel accountantskantoren; Geen 'up or out' model meer bij de accountantskantoren, maar gerichte selectie per functieniveau. Doorstroming vindt plaats op basis van een palet aan kwaliteiten, waarbij commercieel inzicht niet in dit palet thuis hoort. Binnen dit model worden beloningsvormen afhankelijk gesteld van geleverde kwaliteit en wordt afstand genomen van de aansprakelijkheidsdiscussie.

  7. Aanpassing toezicht; de instelling van een openbaar aanklager, versnelling van tuchtrechtprocedures en verzwaring van de strafmaat.

Om de Top 7 positief af te sluiten: Wie niet mee wil (kunnen is een kwestie van training), moeten we richting exit zien te krijgen. De tijd van de fluwelen aanpak is voorbij. 

Frisse wind! Ik zie u graag op de volgende Tuacc-bijeenkomst op de mooie Accountantsdag 2012. In  tegenstelling tot vorig jaar ben ik namelijk nu wel erg enthousiast! 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe events, schrijf u dan in op tuacc.nl voor de nieuwsbrief. Verder zijn wij altijd op zoek naar mensen die hun schouders onder een onderwerp of event willen zetten! 

Pieter de Kok, aanjager Tuacc

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Pieter de Kok is partner bij Coney Minds. Van 2010 tot en met 2014 was De Kok aanjager van vernieuwingsbeweging Tuacc.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.