Nieuws

Tuacc strikt AFM voor bijeenkomst kwaliteit

De vernieuwingsbeweging Tuacc organiseert begin oktober een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de AFM over kwaliteit in de accountancy.

In september komt de AFM met een nieuw rapport. Voorwaarde voor het doorgaan van deze zesde tweetup is een gegarandeerde opkomst van minstens vijftig deelnemers met passie. "De teller staat nu op vijftien deelnemers."

De oproep voor de zesde tweetup deed Tuacc op de LinkedIn-groep van de NBA. De bijeenkomst is gepland voor eerste week van oktober. In de oproep kondigt de hervormingsbeweging aan dat de AFM aanwezig wil zijn op de bijeenkomst over kwaliteit. Maar ook zijn er drie voorwaarden beschreven door Tuacc waaronder de bijeenkomst daadwerkelijk doorgang zal vinden.

In de eerste plaats moet er een 'onderwerp'-aanvoerder zijn die het onderwerp actief oppakt, ook na de bijeenkomst. Daarnaast moeten er toezeggingen zijn van minstens vijftig deelnemers. "Tot nu toe hebben we vijftien aanmeldingen", zegt Tuacc-kopstuk Pieter de Kok. "Nog 35 te gaan, maar met dit onderwerp verwacht ik minstens op honderd deelnemers uit te komen. Dit is het fundament onder ons mooie vak."

De derde voorwaarde is dat er uitzicht moet zijn op een concrete invulling van het begrip kwaliteit. "De tweetup moet zo zijn ingericht dat we straks een actieplan hebben, een kritische spiegel, een agenda voor de toekomst, concreet en vernieuwend. Iedereen praat over kwaliteit, over dat het fout gaat, er zijn suggesties, er zijn ideeën, is er discussie op tal van websites, er is van alles en nog wat. Maar waarom staat kwaliteit dan toch ter discussie?", zo staat in de oproep op LinkedIn.

"Op het Pro Memorie-congres van 18 mei heb ik van Marianne van der Zijde de principe-toezegging gekregen dat ze aanwezig zal zijn op de bijeenkomst van Tuacc in oktober", aldus De Kok. "Zij is manager toezicht accountantsorganisaties van de AFM. Maar als de AFM er is, moet er ook een stevige groep accountants komen die op niveau met AFM kan communiceren.

"Dit vraagt ook om een aanvoerder van niveau die het onderwerp van kwaliteit kan trekken. Er moet een goede voorbereiding zijn en die kost tijd." Tuacc heeft eraan getwijfeld of er na vijf bijeenkomsten nog een zesde moest komen. "We hebben actieve subgroepen, maar de vraag is of we ook brede bijeenkomsten moeten blijven beleggen of nu alleen nog kiezen voor kleine groepen, onderwerp voor onderwerp. Praten over onderwerpen is namelijk geen probleem, handen uit de mouwen, concreet worden en er een paar vrijdagavonden in steken."

"Maar kwaliteit van de accountancy is een onderwerp dat steeds opnieuw tot de verbeelding spreekt. Zodra het onderwerp weer belicht wordt via persberichten of bijeenkomsten, regent het weer reacties op onze website en wordt er volop getweet. Alsof we weer twee jaar terug in de tijd zijn. Dat is voldoende reden voor ons om er nogmaals een brede bijeenkomst over te beleggen. Terecht dat mensen zich zorgen maken over dit thema."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.