Nieuws

AFM test financiële dienstverleners met mystery shoppers

Toezichthouder AFM gaat fopklanten inzetten om de kwaliteit van financiële dienstverleners te toetsen. Dit initiatief richt zich vooral op de dienstverlening van adviseurs aan consumenten. Accountants hoeven niet bang te zijn dat ze ook winkelende toezichthouders over de vloer krijgen.

Hoewel de AFM niet expliciet uitsluit dat mystery shopping ook bij accountants kan worden ingezet, is het nieuwe instrument toch vooral bedoeld voor financiële adviseurs die consumenten bedienen. Desgevraagd geeft een woordvoerder aan dat accountants niet de eerste categorie vormen voor deze vorm van toezicht. 

"Bij mystery shoppen doet de AFM onderzoek naar financiële dienstverlening in de praktijk, zonder dat de onderzochte partij op de hoogte is dat zij heeft te maken met de toezichthouder", zo schrijft AFM in een persbericht. "Door de rol aan te nemen van consument, kan er in sommige gevallen beter onderzoek gedaan worden naar de manier waarop financiële ondernemingen actief zijn. Door de inzet van mystery shoppen verwacht de AFM effectiever onderzoek te kunnen doen en sneller misstanden aan te kaarten die het belang van de consument schaden." 

De AFM heeft zich tot mystery shopping laten verleiden door bevindingen van de Commissie Scheltema, die vorig jaar het functioneren van de toezichthouder onderzocht rond de ondergang van DSB. In deze rapportage stond dat de AFM sneller kan optreden tegen misstanden in de financiële dienstverlening. 

Eind vorig jaar hield de AFM daarom een proef met mystery shopping, waarbij werd nagegaan in hoeverre financieel adviseurs het verplichte Dienstverleningsdocument aan consumenten verstrekken. Daaruit bleek dat vooral zelfstandige adviseurs deze verplichting niet altijd nakwamen, hoewel vooraf 97 procent aangaf dit wel te doen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.