Nieuws

Kamervragen over hoogleraren accountancy

PvdA-Kamerleden Ronald Plasterk en Tanja Jadnanansing hebben de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen gesteld naar aanleiding van het artikel 'Accountant roert zich te weinig in debat' in het Financieele Dagblad van afgelopen maandag.

Daarin stelt de krant dat hoogleraren accountancy die ook zijn verbonden aan een accountantskantoor zich niet vrij kunnen bewegen in het maatschappelijke debat. Dat zou blijken uit onderzoek van het Financieele Dagblad in samenwerking met studenten onderzoeksjournalistiek van de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Van de 44 hoogleraren op de (sub)afdelingen accountancy van de universiteiten is 36 procent partner bij een van de big four-kantoren. 

Naar aanleiding van het artikel willen Plasterk en Jadnanansing van staatssecretaris Zijlstra weten of hij het wenselijk vindt dat veel hoogleraren accountancy ook in dienst zijn van grote accountantskantoren en of zij zich in het maatschappelijke debat moeten kunnen mengen zonder hier hinder van te ondervinden. 

Daarnaast vragen zij de staatssecretaris of hij het met de PvdA-fractie eens is dat "vermenging van toezicht- en publieke adviestaken in de accountancy meer dan in menig andere sector, een kwalijke zaak zou zijn" en of hij van mening is dat "er nog sprake is van een voldoende onafhankelijke accountancy als academisch vakgebied". 

De Kamerleden vragen de staatssecretaris vervolgens of hij bereid is "te onderzoeken in welke mate er sprake is van belangenverstrengeling tussen de hoogleraren en de accountantskantoren". 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.