Nieuws

FTM: EY financierde leerstoelen en leverde promovendi voor Erasmus Universiteit

De belastingadviespraktijk van EY financierde twee leerstoelen bij de vakgroep fiscaal recht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ook stelde EY twee werknemers ter beschikking om die leerstoelen te bekleden. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money (FTM).

Voorwaarde voor de sponsoring was dat de promovendi ook een halve werkweek in de fiscale praktijk van EY zouden werken. Hun begeleidende professoren werkten ook bij EY, als manager van de promovendi. Volgens FTM is daarmee sprake van "een beetje een incestueuze constructie".

Dat een hoogleraar en een promovendus ook samenwerken in een belastingadviespraktijk is in de optiek van EY en de Erasmus Universiteit geen probleem, zo schrijft FTM. Een en ander zou geen effect hebben op de wetenschappelijke onafhankelijkheid van de promovendus. Maar anderen noemen de constructie "onwenselijk" en een risico voor de academische vrijheid.

Een woordvoerder van EY stelt tegenover FTM dat de bedoeling was om de promovendus ook praktische ervaring te laten opdoen binnen het vakgebied. "Werken voor klanten en dus uren schrijven is onderdeel van de praktijkervaring."

Discussie speelt al jaren

Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van Follow the Money al dat bij de vakgroep fiscaal recht van de Universiteit van Amsterdam ook EY'ers werden benoemd op gesponsorde leerstoelen. Dit voorjaar ontstond verder ophef over afdracht aan EY van een vergoeding die de Erasmus Universiteit eerder betaalde aan oud-premier en EY-partner Jan Peter Balkenende.

De discussie over 'gesponsorde' hoogleraren speelt al jaren. Minister Robbert Dijkgraaf van OCW kondigde medio juli aan te onderzoeken welke hoogleraren belastingrecht en accountancy gedeeltelijk of geheel extern gefinancierd worden, bijvoorbeeld door accountants- of advieskantoren of de Belastingdienst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.