Nieuws

Minister laat overzicht maken van 'gesponsorde' hoogleraren

Minister Robbert Dijkgraaf van OCW gaat in beeld brengen welke hoogleraren op het terrein van belastingrecht en accountancy gedeeltelijk of geheel extern gefinancierd worden, bijvoorbeeld door accountants- of advieskantoren of de Belastingdienst.

Dat antwoordt de minister op vragen van onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens Dijkgraaf is een dergelijk overzicht nu nog niet beschikbaar, maar is hij daarover in overleg. "Ik zal daarin de vraag meenemen om ten aanzien van de leerstoelen in het belastingrecht en de accountancy helderheid te verschaffen", aldus de minister in zijn reactie op Omtzigt.

Dijkgraaf kon niet aangeven of er causaal verband bestaat tussen financiering van de leerstoelen en grote academische aandacht voor de vennootschapsbelasting en het Nederlandse vestigingsklimaat.

Belastingdienst

Omtzigt en ook de SP-Kamerleden Jasper van Dijk en Peter Kwint stelden eerder vragen aan minister Dijkgraaf na een uitzending van Nieuwsuur medio mei, waaruit bleek dat de Rijksuniversiteit Leiden de sponsoring van een fiscaal hoogleraar door de Belastingdienst verzweeg.

De Kamerleden wilden weten hoeveel en welke hoogleraren direct of indirect door de Belastingdienst gefinancierd worden. Het ministerie van Financiën financiert momenteel zeven leerstoelen, waaronder ook vanuit de Belastingdienst, Douane en Toeslagen, aldus Dijkgraaf in zijn reacties.

Van Dijk en Kwint vroegen de minister ook naar de sponsoring van hoogleraren door accountantskantoren. Dijkgraaf kan daar geen uitspraak over doen, maar erkent dat “van een aantal hoogleraren niet direct helder is vanuit welke organisatie zij een salaris ontvangen. Daar zou geen misverstand over moeten bestaan.”

Zorgelijk

De minister, zelf eerder voorzitter van de KNAW, benadrukt in zijn antwoord op de Kamervragen dat wetenschap "onomstreden en transparant" moet zijn en noemt de casuïstiek "zorgelijk". De onafhankelijkheid van bijzonder hoogleraren moet "te allen tijde te worden geborgd door de universiteit".

Dijkgraaf gaat overleggen met de opstellers van de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit, om de normen in de loop van dit jaar te laten evalueren door een onafhankelijke commissie. "Afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie zal ik bezien of wettelijke verankering noodzakelijk is."

Hooglerarendiscussie

De discussie over 'gesponsorde' hoogleraren is zeker niet nieuw. Al in september 2011 werden Kamervragen gesteld over het gegeven dat veel hoogleraren accountancy ook in dienst zijn van grote accountantskantoren en over hun rol in het maatschappelijke debat. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleitte in de afgelopen jaren ook bij herhaling voor meer onafhankelijke hoogleraren.

Nyenrode-hoogleraar Marcel Pheijffer kaartte het thema regelmatig aan, onder meer via accountant.nl. In maart 2017 schreef hij daarover een drieluik op deze site, met daarin een overzicht van de betrokken hoogleraren, hun publicaties en hun deelname aan het debat.

Dit voorjaar ontstond ook nog ophef over de afdracht aan EY van een vergoeding die de Erasmus Universiteit betaalde aan oud-premier en EY-partner Jan Peter Balkenende in 2011 en 2012.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.