Nieuws

FTM: Big four beïnvloeden inhoud studie fiscaal recht

Zes grote Zuidas-kantoren, waaronder de big four, oefenen samen met de Belastingdienst al jarenlang invloed uit op de inhoud van een afstudeerrichting fiscaal recht aan de universiteiten van Maastricht, Tilburg, Leiden en de VU Amsterdam.

Uit documenten die onderzoekswebsite Follow the Money kreeg, blijkt dat de kantoren meebeslissen over de aanstelling van hoogleraren en docenten, de inhoud van het onderwijs en zelfs de inhoud van een studieboek. Ook zouden sponsoren aansturen op het monitoren van studenten.

Het ging in de beschreven kwestie specifiek over de afstudeerrichting 'indirecte belastingen'. Vertegenwoordigers van de genoemde universiteiten en van de Belastingdienst vormen samen met de advocatenkantoren Baker McKenzie en Loyens & Loeff en fiscalisten van Deloitte, EY, KPMG Meijburg & Co en PwC het 'Accent Indirecte Belastingen'.

'Uniek'

Dat samenwerkingsverband verzorgt al vijftien jaar een afstudeerrichting over btw, invoerrechten en accijnzen binnen de studie fiscaal recht. Medewerkers noemen die samenwerking volgens FTM "uniek in Europa", maar anderen stellen vragen bij een dergelijke "beroepsopleiding".  

FTM memoreert een oratie uit 2020 van de Leidse hoogleraar belastingrecht Jan Vleggeert, die zich niet aan de indruk kan onttrekken dat hoogleraren belastingrecht met een commercieel belang "verdacht vaak een standpunt innemen dat in overeenstemming is met het klantbelang".

Dubbele petten

In zijn oratie gaat Vleggeert in op het fenomeen 'dubbele petten' bij hoogleraren belastingrecht. FTM citeert ook hoogleraar Marcel Pheijffer, die zelf al langer vragen stelt bij de rol van hoogleraren die in dienst zijn van accountants- en advieskantoren. In maart 2017 schreef hij daarover een drieluik op Accountant.nl.

Pheijffer vindt het op zich positief dat het samenwerkingsverband een brede samenstelling heeft. Maar als hoogleraren en docenten door sponsors ter beschikking worden gesteld, moeten extra waarborgen worden ingebouwd om te voorkomen dat die sponsors via hen ongewenste invloed uitoefenen, benadrukt hij tegenover FTM.

Politiek

Vanuit de politiek worden ook al langer vragen gesteld over de financiering van hoogleraren. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kondigde medio 2022 aan in beeld te willen brengen welke hoogleraren belastingrecht en accountancy deels of geheel extern gefinancierd worden, bijvoorbeeld door accountants- of advieskantoren of de Belastingdienst.

Het FD publiceerde recent de uitkomsten van uitgebreid en breder onderzoek naar de financiering van bijzondere leerstoelen aan Nederlandse universiteiten.

De Leidse universiteit stelt tegenover FTM de relatie met het samenwerkingsverband 'Accent Indirecte Belastingen' te heroverwegen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.