Nieuws

VU onderzoekt onafhankelijkheid studie fiscaal recht

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam onderzoekt de onafhankelijkheid van specialisaties binnen de masterstudie fiscaal recht. De universiteit reageert daarmee op eerdere berichtgeving over de invloed van grote kantoren en de Belastingdienst op de lesstof en de benoeming van docenten.

De VU bekijkt of de academische onafhankelijkheid van de afstudeerrichting 'Accent Indirecte Belastingen' van de master fiscaal recht "voldoende is gewaarborgd", zo meldt het VU-universiteitsblad AdValvas. Ook de afstudeerrichting 'Tax & Technology' van fiscaal recht wordt nader onderzocht.

Uit onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money bleek recent dat zes grote Zuidaskantoren (Baker McKenzie, Deloitte, EY, KPMG Meijburg & Co, Loyens & Loeff en PwC) samen met de Belastingdienst al jaren invloed uitoefenen op de inhoud van de studie fiscaal recht en de benoeming van docenten.

De specialisaties van de studie fiscaal recht voorzien in een behoefte vanuit het bedrijfsleven aan experts op dit gebied. De universiteiten helpen afgestudeerde fiscalisten om bij de kantoren aan de slag te gaan.

Samenwerking

Voor het vakgebied indirecte belastingen werkt de VU samen met de Universiteit Leiden, Tilburg University en Maastricht University. Ook Leiden kijkt inmiddels naar de mogelijke invloed vanuit het bedrijfsleven op de inhoud van de studie.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft een gesprek aangevraagd met de betrokken universiteiten. Hij zegt "niet principieel tegen sterk beroepsgerichte opleidingen te zijn, maar wel te hechten aan de academische vrijheid en onafhankelijkheid".

De VU laat in een reactie aan AdValvas weten voorstander te zijn van samenwerking met deskundigen in het veld. Maar "transparantie over maatschappelijke rollen van hoogleraren en docenten en academische onafhankelijkheid zijn voor de VU daarin een absolute voorwaarde", aldus de universiteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.