Nieuws

Accountantskamer berispt controlerend accountant DSB Bank

De Ernst & Young-accountant die de jaarrekening 2008 van de DSB Bank controleerde, is wegens een gebrekkige uitvoering hiervan berispt door de Accountantskamer in Zwolle. De AFM had hierover bij de Accountantskamer een klacht ingediend.

De Accountantskamer oordeelde dat de controle van de jaarrekening 2008 op onderdelen gebrekkig (onvoldoende professioneel-kritisch) en met onvoldoende diepgang is uitgevoerd. Het ging daarbij vooral om de controles van het proces kredietverstrekking en de balanspost kredieten. 

Zo legde de accountant niet goed vast hoe hij bepaalde processen controleerde en wat de uitkomsten daarvan waren. Ook verzuimde hij te oordelen over de interne beheersmaatregelen die DSB zelf had ingesteld. 

Met de (wel) uitgevoerde controles vergaarde de accountant onvoldoende controle-informatie over het bestaan van de kredieten. "De Accountantskamer benadrukt dat dit niet betekent dat de kredieten voor een onjuist bedrag in de jaarrekening 2008 waren opgenomen; daarover wordt ook geen oordeel gegeven", aldus de Accountantskamer in een persbericht over de uitspraak. 

Overige klachten over onder andere vorderingen tussen DSB en DSB Beheer en de verwerking van de verkoop van deelnemingen door DSB aan DSB Beheer verklaarde de Accountantskamer ongegrond. De klacht dat de accountant geen goedkeuring aan de jaarrekening 2008 van DSB mocht geven, is buiten beschouwing gelaten. Deze klacht was te laat ingediend. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.