Nieuws

Duitse aandacht voor Publieke Management Letters NBA

De website van het prominente Duitse zakenblad WirtschaftsWoche besteedt positieve aandacht aan het NBA-initiatief van regelmatige Publieke Management Letters over risico's in economische sectoren. Ook voor Duitse accountants zou zo'n rol zijn toe te juichen.

In een bijdrage getiteld 'Waarom heeft de wereld accountants nodig?' (6 augustus 2012) schrijft Julia Leendertse hoe de Nederlandse accountants "hun landgenoten in alle openheid waarschuwen voor risico's" in de economie. In haar vaste blog belicht de auteur met regelmaat de "bizarre wereld der accountants, consultants en headhunters". 

Accountants hebben, doordat ze achter de schermen kijken in allerlei sectoren, als geen andere partij zicht op de risico's in de economie, meent Leendertse. Daarom zou er ook voor de Duitse Wirtschafprüfer, die zich volgens haar nog niet uit hun "zelfgekozen geheimhoudingsmanie" hebben weten te bevrijden, in dat opzicht een mogelijke rol in het verschiet liggen. 

In een kritisch betoog over de passiviteit van het Duitse accountantsberoep en de noodzaak om zich als openbaar beroep in de burger te verplaatsen, veranderings- en leerbereidheid te tonen en meer communicatie en transparantie aan de dag te leggen, stelt ze het NBA-initiatief om publieke management letters over sectoren te publiceren als positief voorbeeld. 

De auteur waarschuwt wel dat zulke waarschuwingen en aanbevelingen alleen geloofwaardig zijn als ze zich onderscheiden van de marketinggedreven 'pr-studies' die individuele accountantskantoren met regelmaat publiceren: "Wirklich glaubwürdig würden solche Warnungen und Empfehlungen allerdings nur rüberkommen, wenn es sich nicht um die üblichen PR-Studien handelte, die die einzelnen WP-Gesellschaften Tag für Tag massenhaft in die Welt pusten und denen man automatisch unterstellt, dass sie einzig dafür gemacht sind, Marketing zu betreiben.

In de blog wordt ook NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers geciteerd. Hij vertelt onder meer hoe Nederlandse accountants(kantoren) aanvankelijk terughoudend waren maar hun reserves tegen het thinktank-achtige initiatief lieten varen nadat duidelijk was geworden dat hun informatie alleen geanonimiseerd zou worden verwerkt. 

De Nederlandse accountants hebben duidelijk geformuleerd wat hun marsroute moet zijn, aldus de blog: "De samenleving komt voor de winst". In Duitsland zou zo'n discussie echter nog niet hebben plaatsgevonden, of als dat wel zo zou zijn blijkbaar "achter gesloten deuren". 

Ook elders in Europa bestaat interesse in het NBA-initiatief. Zo heeft ook de Britse beroepsorganisatie van accountants ICEAW belangstelling getoond.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.