Nieuws

Internationale aandacht voor publieke managementletters NBA

Het NBA-onderzoeksartikel over de Nederlandse publieke managementletters (PML's) is uit 90 inzendingen gekozen als één van de 6 congrespublicaties voor het World Congress of Accountants.

"PML's zijn een nieuw en effectief instrument om invulling te geven aan de publiek taak van accountants" schrijven Irene Kramer en Robert Mul in hun Engelstalige artikel. Zij hopen accountants in andere landen te inspireren tot hun eigen versie van PML's.

Invulling publieke taak

Accountants kunnen een nieuwe invulling geven aan hun publieke taak door hun kennis anoniem te delen en toegankelijk te maken voor iedereen. Zo kunnen zij tijdig risico's signaleren in maatschappelijke sectoren of risico's bij bestuurlijke thema's. De signalen die accountants afgeven in een PML gaan over (financieel) bestuur, bedrijfsvoering, verslaggeving en controle. Sinds 2010 heeft de NBA 12 PML's gepubliceerd: de meest recente publicatie was vorige maand, voor de sector Life Sciences.

In het artikel over de PML's analyseren de schrijvers:

  • op welke gebieden de signalen uit de PML's betrekking hebben;
  • hoe verschillende stakeholders reageren op de signalen en aanbevelingen in PML's;
  • de effectiviteit van de verschillende PML's.

Internationale navolging

Het ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) is al geïnspireerd door de Nederlandse PML's. De Engelse accountants publiceren sinds 2013 hun eigen 'Audit Insights'. In december gaat de NBA op bezoek bij de Duitse zusterorganisatie om op hun verzoek te vertellen over het programma Kennis Delen, waar de PML's de belangrijkste uiting van zijn. 

World Congress of Accountants (WCOA)

Het WCOA wordt elke vier jaar georganiseerd. 10 november start de 19e editie in Rome, met bijna 4.000 professionals uit meer dan 100 landen. Het organisatiecomité heeft gevraagd om originele onderzoeksartikelen om het debat rond het thema van het congres te stimuleren: "2020 Vision: Learning from the Past, Building the Future". Daarom hebben wij een inzending gedaan die uiteindelijk in het congresboek is verschenen. 

Meer informatie

Irene Kramer en Robert Mul werken bij de NBA-afdeling Beroepsontwikkelig & Beleid en zijn vanaf de start in 2010 betrokken bij de PML's. Irene Kramer was programmamanager en secretaris van de Signaleringsraad, het NBA adviesorgaan dat het PML programma overziet. Robert Mul is programmaleider Kennis Delen. Via i.kramer@nba.nl kunt u met hen in contact komen.

Paper NBA en congresboek

Download het congresboek via de WCOA-site, het NBA-paper is vanaf pagina 119 te vinden. Of download direct het NBA-paper: 'Sharing knowledge: public management letters, a new way to fulfil the public role of accountants'.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.