Nieuws

Risicomanagement derde onderwerp Kennis Delen 2013

De Signaleringsraad van de NBA heeft risicomanagement als derde onderwerp voor Kennis Delen 2013 aangewezen. Specifiek gaat het over plaats van risicomanagement in de strategie en het beleid van de onderneming.

Eind 2013 wordt hierover een Publieke Managementletter uitgebracht (PML). Betrokken lid van de Signaleringsraad is Robert Jan van de Kraats RA, cfo van Randstad. Namens het NBA-bestuur treedt Eric van Leeuwen als projectsponsor op.

Voor 2013 zijn al twee sectoren voor Kennis Delen gekozen, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en logistiek. Daarom heeft de Signaleringsraad besloten om als laatste onderwerp een thema aan te wijzen. Risicomanagement is hiermee het tweede thema binnen het NBA programma Kennis Delen. Toon aan de Top was in 2012 het eerste thema.

In het thema staat centraal de integratie van risicomanagement in de strategie en het beleid van de onderneming. Risicomanagement wordt nog teveel geïsoleerd benaderd en vooral ingezet vanuit een negatief perspectief: het zoveel mogelijk vermijden en afdekken van risico's. Dit leidt vaak tot uitgebreide risicoparagrafen in de jaarverslaggeving.

Ondernemen gaat altijd gepaard met risico's, in positieve zin (kansen) en negatieve zin (bedreigingen). Wat wil een onderneming met haar strategie bereiken en welke risicobereidheid past hierbij? Wat zijn de feitelijk genomen en gelopen risico's en hoe past dit binnen de strategie ?

Elementen in het gekozen thema zijn: bepaling van de risicobereidheid gegeven de strategie van de onderneming, risicomanagement als onderdeel van sturing en beheersing, leesbare risicoparagrafen in de jaarverslagen en de rol van de accountant.

De PML over risicomanagement zal zich richten op de grote ondernemingen in de private sector, waaronder Nederlandse beursfondsen. Voor deze ondernemingen geldt dat de rapportering over risicomanagement van groot belang is voor beslissingen van aandeelhouders en andere stakeholders. Gelet op het specifieke karakter van deze groep worden financiële instellingen en het mkb niet betrokken in het thema.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.