Nieuws

Accountants willen toon aan de top hoger op agenda

Commissarissen moeten de toon aan de top hoger op de bestuursagenda zetten. Dat geldt zowel binnen grote ondernemingen als in het midden- en kleinbedrijf. Van interne en externe accountants mag worden verwacht dat zij meer aandacht hiervoor vragen in hun contact met directies en commissarissen. Dat staat in een discussierapport van de NBA.

De kredietcrisis heeft bewezen dat cultuur, gedrag en foutieve prikkels meer aandacht vragen binnen ondernemingen. Een goede toon aan de top draagt bij aan het goed functioneren van een organisatie. Het gedrag van de topleiding, de beleving daarvan door de medewerkers en de cultuur van een organisatie zijn belangrijke factoren voor succes, aldus het rapport, en kunnen  effectiever zijn dan uitbreiding van regelgeving. Accountants vervullen een signalerende rol op dit gebied, stelt de NBA. 

Het discussierapport 'Het boegbeeld als voorbeeld' is gebaseerd op een enquête onder accountants, bijeenkomsten met experts en gesprekken met prominente commissarissen en accountants. Het rapport presenteert vier stellingen om de discussie over het thema op gang te brengen. Ook het belang van de toon aan de top binnen accountantskantoren wordt belicht. 

Het rapport is gepresenteerd tijdens een debatbijeenkomst in Amsterdam. De publicatie is onderdeel van het beleidsprogramma Kennis Delen van de NBA. Als uitvloeisel van dat programma heeft de NBA eerder Publieke Management Letters uitgebracht over risico's binnen branches als Verzekeringen, Zorg, Pensioenen, Vastgoed, Glastuinbouw en Gemeenten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.