Nieuws

Verplichte roulatie en scheiding audit-advies op losse schroeven

In een ontwerprapport over de accountantsmarkt schrapt de rapporteur van de Commissie juridische zaken van het Europees Parlement enkele van de door Eurocommissaris Barnier voorgestelde ingrijpende maatregelen voor de accountantsmarkt. Het rapport zet onder meer de verplichte accountantsroulatie bij oob's en een strikt verbod op de combinatie audit-advies op losse schroeven.

In het op 6 september gepubliceerde draft report heeft rapporteur Sajjad Karim de meest ingrijpende voorstellen uit het Groenboek van Barnier verwijderd of afgezwakt. 

Hoewel deze rapportage een serieuze indicatie is van mogelijke afzwakking van de Europese maatregelen, kunnen de in dit ontwerprapport neergelegde voorstellen nog veranderen. De huidige in het ontwerprapport opgenomen aanpassingen van de Europese voorstellen zijn ingrijpend. 

Zo zouden public interest entities (organisaties van openbaar belang) 25 jaar lang mogen worden gecontroleerd door hetzelfde accountantskantoor, in plaats van de door Barnier voorgestelde zes jaar. 

Het principiële verbod op het leveren van adviesdiensten bij auditklanten door accountantsorganisaties of andere onderdelen van het netwerk waarvan zij onderdeel uitmaken, zou vervallen en worden vervangen door een lijst 'verboden diensten'. 

Ook het in de Barnier-voorstellen opgenomen toegestane maximum van 10 procent (van de controlekosten) 'aan controle gerelateerde diensten' bij controlecliënten zou worden geschrapt. 

De verplichte omvorming tot audit only-firma's van accountantsorganisaties die meer dan eenderde van hun omzet uit de controle van grote oob's halen en behoren tot een netwerk met een auditomzet in de EU van meer dan 1,5 miljard euro, is in het ontwerprapport eveneens vervallen. 

Eerder deze zomer werd al duidelijk dat in het Europees Parlement twijfel bestaat over de hervormingsvoorstellen. Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie sprak dit voorjaar tegenover de juridische commissie over een "excessieve lobby" door de big four. 

Op 17 en 18 september wordt dit draft report besproken in de Commissie juridische zaken zelf. Daarna zal er in die commissie over worden gestemd. Vervolgens moet in november ook de commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement haar visie geven. Waarschijnlijk kunnen de definitieve voorstellen eind 2012 worden behandeld in het Europees Parlement. 

Als het Europees Parlement de voorstellen van Barnier inderdaad bijstelt in de richting zoals nu aangegeven in dit ontwerprapport, dan zou dit ook consequenties kunnen hebben voor de in de Tweede Kamer aangenomen Nederlandse wetgevingsvoorstellen over verplichte kantoorroulatie en scheiding van controle en advies. In mei adviseerde de Raad van State aan de Eerste Kamer om bij de invoering daarvan ook de Europese regelgeving in het oog te houden. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.