Nieuws

Vrees voor rechtszaken obstakel voor invoering IFRS in VS

Het oordeel van Amerikaanse beleggers over mogelijke invoering van de internationale verslaggevingsstandaarden (IFRS) in de Verenigde Staten is gemengd.

Van beursgenoteerde bedrijven die op internationale markten opereren, wordt verwacht dat ze onder IFRS profiteren van de grotere vergelijkbaarheid van resultaten met die van buitenlandse sectorgenoten. De reactie van beleggers is echter negatiever met betrekking tot bedrijven die naar verwachting met hogere juridische kosten worden geconfronteerd als IFRS wordt ingevoerd. 

Dat schrijven accounting-onderzoekers Philip Joos en Edith Leung van Tilburg University in het artikel 'Investor Perceptions of Potential IFRS Adoption in the United States' dat binnenkort wordt gepubliceerd in The Accounting Review

Sinds de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten (SEC) in 2007 bekendmaakte te overwegen Amerikaanse bedrijven toe te staan IFRS toe te passen (in plaats van US GAAP) woedt er wereldwijd een debat over de wenselijkheid daarvan. "Deze studie levert daar een genuanceerde bijdrage aan", aldus Joos. "Er is veel te zeggen voor de invoering van IFRS in de Verenigde Staten, maar het is zeker niet zo dat er alleen maar voordelen zijn." 

Rules-based

Het is met name het verschil in opvatting over de vorm die regelgeving moet hebben, die de adoptie van IFRS in de VS dwarszit. In de Amerikaanse traditie zijn verslaggevingsstandaarden 'rules-based': elk voorschrift en elke uitzondering daarop is vastgelegd en bedrijven voldoen aan de vereisten als ze elk van die regels ('de letter van de wet') hebben opgevolgd. IFRS echter, is 'principles-based': bedrijven krijgen leidende principes aangereikt en als de toepassing daarvan niet helemaal duidelijk is, kan de gekozen oplossing achteraf worden getoetst. 

Rechtszaken

Joos: "Dat schept onzekerheid en dat kan in de VS, waar de juridisering van de samenleving verder is gevorderd dan in Europa, tot extra problemen leiden. De kans op rechtszaken tegen bedrijven wordt groter en die rechtszaken zouden bovendien ingewikkelder en langduriger worden." 

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat beleggers de invoering van IFRS in de VS negatief waarderen voor categorieën bedrijven die toch al gevoelig zijn voor rechtszaken - bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. Over het algemeen echter reageren beleggers positief op een mogelijke Amerikaanse adoptie, met name dus als het gaat om een verwachte toename van de vergelijkbaarheid van resultaten. 

Koersreacties

Die conclusies worden getrokken uit koersreacties op 'gebeurtenissen' rondom deze mogelijke adoptie tussen voorjaar 2007 en begin 2009. De onderzoekers selecteerden een vijftiental momenten waarop er belangrijk nieuws over de adoptie bekendgemaakt werd. Vervolgens werd gekeken hoe de aandelenkoersen op Amerikaanse beurzen daarop reageerden. 

Overigens is ook in 2012 nog niet besloten of en in hoeverre IFRS in de Verenigde Staten zal worden ingevoerd. Joos: "Uit het meest recente rapport van de SEC is op te maken dat men overweegt te kiezen voor een systeem met endorsement, zoals ook de Europese Unie dat kent. IFRS wordt dan niet integraal ingevoerd, maar men behoudt zich het recht voor sommige onderdelen wel en andere niet te aanvaarden. Maar beslissingen zijn er nog niet genomen." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.