Nieuws

Consultatie nieuwe gedragscode accountants

Als opvolger van de VGC presenteert de NBA een nieuwe gedragscode: de Verordening Gedrags- en Beroepscode Accountants (VGBA). De conceptverordening ligt vanaf nu voor ter consultatie.

De nieuwe code bevat compact geformuleerde ethische regels, waarmee voor iedereen duidelijk moet zijn wat van Nederlandse accountants mag worden verwacht.

Ten opzichte van de VGC bevat de nieuwe code geen principiële veranderingen. De vijf fundamentele beginselen uit de huidige VGC vormen ook de basis voor de VGBA.

De VGC is gebaseerd op de Code of Ethics van de International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) uit 2003. Inmiddels heeft de IESBA een nieuwe code ontwikkeld, die de ontwikkeling in het denken over het beroep weergeeft en aansluit bij de huidige verwachtingen van het maatschappelijk verkeer.

Deze nieuwe IESBA-code vormt het uitgangspunt voor de nieuwe VGBA. Waar nodig zijn de regels aangepast aan de Nederlandse situatie.

Met de nieuwe code worden de gezamenlijke waarden van alle accountants duidelijker en kernachtiger verwoord. Ook maakt de VGBA beter onderscheid tussen normen enerzijds en voorbeelden anderzijds. Anders dan bij de VGC zijn die laatste geen onderdeel meer van de code zelf.

In het kader van de totstandkoming van regelgeving nodigt de NBA leden en andere belanghebbenden uit om te reageren op de nieuwe VGBA. De consultatieperiode eindigt op 10 maart 2013. Reacties kunnen worden gestuurd naar naar consultaties@NBA.nl.

Na verwerking van de commentaren is het de bedoeling de nieuwe code tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NBA in juni 2013 ter goedkeuring aan de leden voor te leggen.

» Download het consultatiedocument
» Lees ook de column van Peter Eimers 'Een code om te tekenen'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.