Nieuws

VEB zoekt dialoog met accountant op AvA

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zal in de komende reeks aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde ondernemingen nadrukkelijk de dialoog zoeken met de controlerend accountant.

Dat schrijft de VEB in een brief aan de zes grootste accountantskantoren, die de beleggersvereniging vandaag openbaar heeft gemaakt.

Vorig jaar gaven accountants volgens de VEB te weinig uitleg aan de aandeelhoudersvergadering. "Dit geldt zelfs voor de accountants die van het bestuur van de vennootschap de ruimte krijgen om uitleg te geven."

Volgens de beleggersvereniging doet de accountant vaak niet meer dan het 'herkauwen' van de controleverklaring zonder dat inhoudelijk op relevante vragen wordt ingegaan. "Een dergelijke houding draagt niet bij aan de informatie-uitwisseling en discussie op de aandeelhoudersvergadering."

"De VEB wil dat de accountant daadwerkelijk functioneert als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer. Daarbij dient de accountant de financiële verslaggeving te controleren - niet uitsluitend voor de onderneming - maar voor de buitenwereld: de gebruiker van de jaarrekening, waaronder beleggers."

De VEB zal de accountant komend seizoen onder andere vragen stellen over de omvang van de controle, de schattingen en prognoses van het management, het corporate governance-verslag maar ook over de toenemende pensioenenproblematiek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.