Nieuws

VEB wil enquêteonderzoek SNS Reaal

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de Ondernemingskamer een enquêteonderzoek gaat doen naar de gang van zaken bij de genationaliseerde bankverzekeraar SNS Reaal. Ook de rol van controlerend accountant KPMG moet daarbij aan de orde komen.

De beleggersvereniging heeft SNS Reaal en het Openbaar Ministerie om medewerking gevraagd bij het instellen van een onderzoek. Volgens de VEB "ontbreekt [er] nog teveel informatie om helder te krijgen hoe de situatie bij de SNS Reaal zo heeft kunnen ontsporen. Een enquêteonderzoek, in opdracht van de Ondernemingskamer is bij uitstek geschikt om de gewenste openheid te geven."

Door de onteigening van SNS Reaal kan het langer duren voordat beleggers een enquêteverzoek kunnen indienen. Daarom heeft de beleggersvereniging andere partijen gevraagd mee te helpen zodat snel kan worden gestart met een onderzoek.

De VEB heeft de advocaat-generaal van de Ondernemingskamer verzocht te pleiten voor een enquête. Daarnaast heeft de beleggersvereniging SNS Reaal en dochtermaatschappijen gevraagd te helpen een enquêteonderzoek mogelijk te maken.

De VEB wil onder andere dat de aankoop van Property Finance in 2006 en de gang van zaken bij de vastgoedtak wordt onderzocht.

Ook de communicatie richting beleggers zou onderwerp van onderzoek moeten zijn. Volgens de VEB hebben de raad van bestuur en raad van commissarissen van SNS en de accountant beleggers jarenlang een te rooskleurig beeld voorgehouden van de financiële positie van het bedrijf.

"Accountant KPMG heeft ieder jaar een goedkeurende verklaring afgegeven bij de jaarrekeningen van SNS, zonder enig voorbehoud. KPMG heeft dit ook gedaan bij de jaarrekeningen over 2009, 2010 en 2011 toen de verliezen bij Property Finance in hoog tempo opliepen", aldus de VEB.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.