Nieuws

Accountant in ava: KPN

De controlerend accountant van KPN heeft in de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) van KPN op 10 april een uitgebreide toelichting op de controle-aanpak gegeven.

De toelichting van de accountant, M. de Ridder RA van PwC, is te bekijken in de webcast van de ava van KPN (vanaf 1 uur en 50 minuten).

Beleggersvereniging VEB stuurde begin van dit jaar een brief aan de grote accountantskantoren waarin een aantal vragen werden aangekondigd waarop de beleggers graag antwoord willen krijgen van de accountant. Onlangs constateerde de VEB dat accountants in recente aandeelhoudersvergaderingen uit eigen beweging toelichting hebben gegeven op hun controle.

De NBA heeft in een brief aan de VEB laten weten positief te staan tegenover de wens van de VEB om tijdens de ava meer tegemoet te komen aan de informatiebehoeften van de aandeelhouders, maar gaat daarbij minder ver dan de wensen van de VEB. "Het is niet de bedoeling dat de accountant zijn indruk over de tone at the top in de aandeelhoudersvergadering naar buiten brengt", zei Johan Scheffe, beleidsmedewerker bij de NBA, onlangs tegen het Financieele Dagblad.

Volgens de NBA leent bespreking van de tone at the top zich beter voor bespreking met de raad van commissarissen. Belangrijke punten uit de management letter zouden volgens de beroepsorganisatie in het commissarissenverslag kunnen worden opgenomen. Alleen als belangrijke punten uit de management letter niet worden gemeld zou de accountant corrigerend mogen optreden.

De NBA gaat nu eerst onderzoek doen naar het optreden van de accountant in de aandeelhoudersvergaderingen van dit jaar. De resultaten van dit onderzoek zullen in het najaar tijdens een debatsessie worden gepresenteerd en kunnen worden meegenomen in de ava's van 2014.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.