Nieuws

VEB: Accountant spraakzamer in ava

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) constateert dat accountants in recente aandeelhoudersvergaderingen uit eigen beweging toelichting hebben gegeven op hun controle. De beleggersvereniging spreekt van een trendbreuk.

Sligro had de primeur, aldus de VEB. "Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering gaf de externe accountant van het concern (KPMG) uitleg over de door hem uitgevoerde controlewerkzaamheden zonder dat daar door beleggers expliciet naar gevraagd was.  De accountant bij Sligro besteedde in zijn betoog de nodige aandacht aan de IT-infrastructuur en de pensioenen."

"Ook de accountants van Randstad (PwC) en SBM Offshore (KPMG) kwamen onlangs uit eigen beweging met een toelichting op hun controle bij de bedrijven in kwestie."

De VEB stuurde begin van dit jaar een brief aan de grote accountantskantoren waarin een aantal algemene vragen werden aangekondigd waarop de beleggers graag antwoord willen krijgen van de accountant. Het gaat daarbij onder andere om de hoofdpunten uit de management letter, de schattingen en aannames van het management en de toon aan de top.

De VEB is teleurgesteld in de opstelling van de vereniging van beursgenoteerde bedrijven VEUO. Die liet onlangs in een brief aan de leden weten dat de accountant alleen in kan gaan op vragen over de opzet van de controle en de controleverklaring.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.