Nieuws

VEB overtuigd van aansprakelijkheid KPMG bij drama Imtech

Beleggersvereniging VEB dreigt behalve voormalige bestuurders van Imtech ook KPMG aansprakelijk te stellen voor schade bij beleggers wegens misleidende informatie in Duitsland. Wat de precieze gevolgen zijn voor KPMG moet nog blijken. Maar dat die er zijn, staat nagenoeg vast, aldus adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB.

Inmiddels heeft de VEB de voormalige bestuurders en de huidige commissarissen van Imtech aansprakelijk gesteld voor schade die voortvloeit uit misleidende informatie.

De VEB heeft nog geen procedure gestart tegen KPMG. Maar adjunct-directeur Errol Keyner verwacht dat de controlerend accountant van Imtech uiteindelijk ook aansprakelijk gesteld zal worden voor de schade die uit de misleidende informatie voortvloeit.

"Eigenlijk verwacht ik niet dan KPMG een plausibel verhaal heeft", aldus Keyner. "De verantwoordelijkheid van de accountant staat zo goed als vast. De jaarcijfers over 2011 van Imtech moeten worden herzien."

"Diverse buitenstaanders hebben gewaarschuwd over kasstromen en werkkapitaal, maar de waarschuwingen werden genegeerd. In 2010 en 2011 sloeg de VEB alarm en in 2012 waren het analisten die waarschuwden. Elke keer was de reactie dat we ons geen zorgen hoefden te maken."

"Wij vinden dat dit aanleiding had moeten zijn voor verder onderzoek door de accountant. Als een buitenstaander had kunnen zien dat er iets mis was, dan kon de accountant dat helemaal. Wij zien de accountant niet alleen als bewaarder van het maatschappelijk verkeer, maar ook als bewaarder van het bedrijf zelf. De accountant fungeert als een extra vangnet."

Imtech is de laatste maanden herhaaldelijk in opspraak geraakt. In februari werd bekend dat het bedrijf 150 miljoen euro moest afschrijven op projecten in Polen. In Duitsland moest het bedrijf voor 220 miljoen euro aan afschrijvingen doen. De problemen raken inmiddels ook Nederland, waar 550 banen sneuvelen.

Maar de omvang van deze schade en het aandeel daarin van KPMG staat nog niet vast. "Waar het gaat over Polen is de bijdrage van de accountant volgens Imtech heel positief geweest", aldus Keyner. "Daar heeft de accountant aan de bel getrokken. De grootste koersval van Imtech was het gevolg van verliezen in Polen. De verliezen in Duitsland hebben de koers alleen een stukje verder doen dalen."

"Maar zelfs als KPMG in Polen goed heeft gehandeld, dan nog is haar gedrag bij Imtech laakbaar. Het controlemechanisme van Imtech faalde en KPMG had dit moeten zien en melden. Een multinational moet beschikken over een matrixstructuur voor de interne audit, waardoor er uit alle landen de juiste rapportage komt richting het hoofdkwartier. Als die ontbrak, had de accountant dat moeten opmerken en er iets van moeten zeggen."

De VEB wil nagaan in hoeverre de falende controle ook de resultaten heeft beïnvloed in de jaren voor 2011. "Als daarvan sprake is, is het te verwachten dat ook Imtech daar een reactie op zal geven. Het is dus zaak dat de feiten eerst boven water te krijgen. We hebben hierover een brief aan Imtech gestuurd, met een kopie naar KPMG."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.