Nieuws

VEB stelt oud-bestuurders Imtech aansprakelijk

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft voormalig Imtech-bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner aansprakelijk gesteld "voor de schade die beleggers hebben geleden vanwege misleidende cijfers die door Imtech zijn gepubliceerd".

"Het betreft de halfjaarcijfers van 2012 die, naar nu blijkt, onjuist waren. Bovendien zijn zij verantwoordelijk voor de wanordelijke administratie en boekhouding van Imtech", aldus de beleggersvereniging.

Daarnaast houdt de VEB ook Imtech en de commissarissen van het bedrijf aansprakelijk "voor de schade die beleggers hebben geleden door misleidende communicatie en onbehoorlijk bestuur".

Imtech maakte begin februari bekend dat het bedrijf miljoenen moest afboeken op projecten in Polen. Vervolgens kondigde Imtech eind februari en in april afwaarderingen van Duitse projecten en een reorganisatie aan.

Volgens de VEB heeft ook controlerend accountant KPMG 'wat uit te leggen'. "De malversaties bij Imtech zijn aan het licht gekomen nadat de accountant onregelmatigheden had ontdekt. De vraag rijst waarom dat afgelopen maanden gebeurde terwijl de misleiding en administratieve en financiële chaos zich al veel langer voltrok. Het is aan de accountant daar opheldering over te verschaffen."

"Omdat Imtech geen interne accountantsdienst had, lag het voor de hand dat KPMG als externe accountant een intensieve, uitgebreide controle zou verrichten bij Imtech. Nu KPMG dat onvoldoende lijkt te hebben gedaan, is ook zij mogelijk aansprakelijk jegens de gedupeerde beleggers voor de geleden schade."

De VEB heeft Imtech en KPMG in een brief om verdere opheldering en toelichting gevraagd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.