Nieuws

Tuchtrecht wordt verruimd

Klanten van accountants of andere belanghebbenden krijgen meer tijd om een klacht in te dienen. De Accountantskamer krijgt meer ruimte om klachten op eigen initiatief aan te passen en uit te breiden. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister van Financiën deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De bevoegdheid van de Accountantskamer om klachten 'ambtshalve aan te vullen' is op kritiek gestuit van de Raad van State. In de ogen van de wetgevingsadviseur leunt het tuchtrecht aan tegen het strafrecht. Daarom moet je uit het oogpunt van rechtszekerheid voorzichtig zijn met het aanvullen van klachten.

De Accountantskamer moet een klacht niet zodanig kunnen aanvullen "dat daardoor in zekere zin een nieuwe (afzonderlijke) klacht wordt geformuleerd door zelf een klacht te omschrijven". Op die manier zou de Accountantskamer de inzet van de procedure breder maken dan de klager heeft aangegeven.

De Raad van State vindt dat gezien de aard van de procedure niet passend en adviseert de minister van Financiën het wetsvoorstel voor de Wijzigingswet Financiële markten 2014 "nader te bezien".

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft het wetsvoorstel na de kritiek aangepast. Tegenover de bevoegdheid om klachten ambtshalve aan te vullen, staat nu de mogelijkheid van de accountant om binnen vier weken schriftelijk te reageren op de aanvulling. De Accountantskamer heeft overigens al sinds de invoering van de Wet tuchtrechtspraak accountants (Wtra) de bevoegdheid om een klacht ambtshalve aan te vullen als die gaat over een wettelijke controle.

De Raad van State heeft geen kritiek geuit op de verruiming van de klaagtermijn. In de Wtra staan twee termijnen waarbinnen de klacht moet worden ingediend. De absolute termijn houdt in dat feiten die zich meer dan zes jaar voor het indienen van de klacht hebben voorgedaan buiten beschouwing blijven. Er is ook een relatieve termijn van drie jaar. Die houdt in dat de klager hooguit drie jaar mag wachten met klagen nadat hij de omstreden feiten heeft geconstateerd.

Dit leidt in de praktijk soms tot ongewenste situaties als de klager de feiten weliswaar constateert, maar pas veel later beseft dat de accountant wellicht verwijtbaar heeft gehandeld. Voorzitter Michiel Werkhoven van de Accountantskamer pleitte daarom in Accountant voor aanpassing van de wet. Deze wens wordt nu verhoord: de driejaarstermijn gaat pas lopen als de klager het mogelijk verwijtbaar karakter van de feiten beseft.

De klager krijgt daardoor meer tijd om een klacht in te dienen, maar niet meer dan zes jaar. De absolute termijn blijft een hek op de dam.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.