Nieuws

VEB klaagt KPMG aan na Imtech-rapport

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) stelt controlerend accountant KPMG en de commissarissen van Imtech aansprakelijk voor beleggersschade. Dit na publicatie door het bedrijf van een onderzoeksrapport naar de gang van zaken in Polen en Duitsland.

Imtech moest begin dit jaar in totaal 370 miljoen euro afboeken op projecten in Polen en Duitsland. De technisch dienstverlener stelde een onderzoek in naar mogelijke onregelmatigheden bij dochterondernemingen in Polen en Duitsland. Publicatie van de jaarcijfers werd uitgesteld. Die werden vandaag gelijk met het verschijnen van het onderzoeksrapport bekendgemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat fraude in Polen en Duitsland de belangrijkste oorzaak is van de verliezen. Daarnaast toont het onderzoek dat de interne controle bij Imtech onder de maat was. Ook was de bedrijfscultuur 'suboptimaal' en te eenzijdig gericht op goed nieuws.

De VEB stelde eerder het bedrijf zelf en de oud-bestuurders aansprakelijk. De beleggersvereniging ziet in de uitkomsten van het onderzoek aanleiding om ook de commissarissen en KPMG aansprakelijk te stellen. Volgens de VEB hebben ook zij 'hun taken volstrekt onvoldoende uitgevoerd'.

Helemaal als een verrassing komt deze stap niet. Eerder sprak adjunct-directeur Errol Keyner al de verwachting uit dat de VEB ook KPMG aansprakelijk zou gaan stellen voor het debacle bij Imtech.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.