Nieuws

NBA: kwaliteitsverbetering accountantskantoren al eerder in gang gezet

De rapportage van de AFM over de kwaliteit van een aantal zogenaamde 'NBA-kantoren' is voor de NBA reden te benadrukken dat recent een nieuw kwaliteitsprogramma in gang is gezet.

De NBA heeft net als de AFM zorg over de uitkomsten in de rapportage ten aanzien van de kwaliteit van de onderzochte kantoren. De beroepsorganisatie zal samen met de AFM bezien hoe deze bevindingen kunnen worden vertaald naar maatregelen die die kwaliteit bevorderen. De uitkomsten bevestigen het belang van het al eerder in gang gezette kwaliteitsprogramma van de NBA, aldus de beroepsorganisatie.

Het AFM-rapport richt zich op accountantsorganisaties die vergunninghouder zijn bij de AFM en dus onder AFM-toezicht vallen. NBA en AFM hebben in een convenant afgesproken dat de NBA met ingang van 2013 de toetsing van deze zogenaamde 'niet-oob-kantoren met AFM-vergunning' zal verzorgen. Het AFM-rapport heeft betrekking op de periode daarvoor.

Na eerdere AFM-rapporten heeft de NBA in november 2010 een 'Plan van Aanpak' voor de sector gelanceerd, waarin met name de professioneel-kritische houding van de accountant centraal stond. Als vervolg daarop heeft de NBA in juni jl. het programma 'Het Moet Beter' gepresenteerd, gericht op verbetering van de controlekwaliteit.

Dit verbeterprogramma is primair gericht op intensieve uitwisseling van kennis en ervaring rond kwaliteitsbeheersing en kwaliteitstoetsing tussen grote, middelgrote en kleinere accountantskantoren. Hiermee is recent een aanvang gemaakt, tijdens een bijeenkomst van compliance officers van grote en middelgrote accountantskantoren. De uitkomsten van dat overleg zullen ook met andere kantoren worden gedeeld.

Een ander onderdeel van het verbeterprogramma is een meerdaagse permanente-educatieverplichting voor 2014, voor alle accountants werkzaam in de controlepraktijk. Deze verplichting omvat een training specifiek gericht op verbetering van de communicatie door accountants, een kennistoets over relevante regelgeving en het bespreken van een controledossier met een mentor.

De NBA benadrukt dat haar verbeterprogramma zich richt op álle controlerend accountants, niet alleen op de groep die door de AFM in de rapportage wordt aangeduid als 'NBA-kantoren'. De NBA is geen kantoororganisatie maar heeft alleen individuele leden.

Beluister de reactie op het rapport van NBA-voorzitter Huub Wieleman op Radio 1 (vanaf 8:05 uur)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.