Nieuws

Sponsoring: 'Jullie Heerenveen, wij Groningen?'

Hoewel sponsorende accountants zich nog beraden over hun rol bij controlecliënten, klinkt er weinig enthousiasme door over het voorgenomen verbod op deze combinatie.

De eerste scenario's worden al genoemd: "Doen jullie Heerenveen, dan doen wij Groningen."

"We zijn niet enthousiast over het voorstel van de NBA om sponsoring door accountantskantoren van controlecliënten te verbieden", zegt Martin van As, directeur van Meeuwsen ten Hoopen. Sinds vorig jaar is dit accountantskantoor zowel controlerend accountant als sponsor van de voetbalclub sc Heerenveen.

"Wij krijgen door dit voorstel het gevoel dat er op voorhand wordt getwijfeld aan onze integriteit ten aanzien van sponsoring van controlecliënten. Onze sponsoractiviteiten zijn overigens streng gescheiden van de assurance-activiteiten. Ook al wordt dat niet zo gezegd, de schijn van belangenverstrengeling ligt er. Als je maar hard genoeg roept dat je de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden, dan komt die integriteit vanzelf in een kwaad daglicht te staan."

In de verordening die de NBA heeft gepubliceerd staat dat er een verbod komt op sponsoring van controlecliënten en het aannemen van cadeaus boven de 50 euro. Volgens een rapport van de AFM in 2011 doen acht van de veertien oob-kantoren aan sponsoring van controlecliënten. Er zou sprake zijn van dertig sponsorrelaties met zulke cliënten, waarvan één oob-controlecliënt.

De geconstateerde sponsoring had volgens de AFM betrekking op organisaties in het betaald voetbal, een muziekgebouw, een sportaccommodatie en evenementen zoals congressen, zeilwedstrijden of golfclinics. Ook nodigen de accountantskantoren controlecliënten uit om bij evenementen zoals sportwedstrijden en concerten aanwezig te zijn.

Diverse sponsorende accountantskantoren willen desgevraagd niet zeggen welke keuze zij zullen gaan maken als het sponsorverbod is aangenomen: sponsor of controlerend accountant. "Uiteraard praten we hierover met de KNVB", zegt woordvoerder Meint Waterlander van PwC, controlerend accountant en sponsor van de voetbalbond.

"Maar dat is een gesprek tussen hen en ons. Het is nu nog te voorbarig om te zeggen hoe wij met de sponsoring en de controle bij de KNVB zullen omgaan. Eerst maar eens de uitkomsten van de consultatie afwachten."

Ook BDO (controlerend accountant en sponsor van Ajax) weigert om vooruit te lopen op het sponsorverbod. "We zitten nog in een fase vóór de fase waarin deze vraag mogelijkerwijs gaat spelen", zegt woordvoerster Sara Sprakel van BDO. "Namelijk dat we het stuk van de NBA nog eerst goed moeten lezen en beoordelen."

"Daar hebben we tot 2 september de tijd voor. Daarna duurt het nog even voor er over de verordening wordt gestemd. Tot september worden er ieder geval nog geen uitspraken gedaan die antwoord geven op de vraag welke beslissing wij gaan nemen over het sponsorschap."

Meeuwsen Ten Hoopen geeft al iets meer prijs van de denkrichting over het sponsorvraagstuk. "Het heeft onze voorkeur om de lopende contracten netjes uit te dienen", zegt Van As. "We weten nog helemaal niet of dat mogelijk is."

"Misschien dienen zich straks andere oplossingen aan, zoals een uitruil met andere kantoren. Doe jij de controle van sc Heereveen, dan doen wij die van FC Groningen. Maar wat er ook besloten gaat worden, natuurlijk respecteren wij de regelgeving van de NBA."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.