Nieuws

Claimfestival rond Iers miljardendrama

Curatoren van het Ierse verzekeringsimperium Quinn Insurance hebben een claim van een miljard euro neergelegd bij PwC. Tegen de actuarissen van adviesgroep Milliman zijn ze een procedure wegens nalatigheid gestart. Maar zelf worden ze mogelijk ook financieel aansprakelijk gesteld in het Ierse miljardendrama.

Dat blijkt uit de stroom publicaties over het Ierse imperium van miljardair Sean Quinn. In 2010 stortte de Quinn Group in, mede na zware verliezen van Quinn Insurance. Het bedrijf moest worden gered door de staat en Liberty Mutual, een Amerikaanse verzekeraar. Twee curatoren van Grant Thornton werden aangesteld als bewindvoerders.

Eind juli hebben de curatoren huisaccountant een claim van een  miljard euro ingediend tegen PwC, de controlerend accountant van Quinn Insurance. De accountants zouden hun controlerende taken niet goed hebben uitgevoerd.

Ook adviesgroep Milliman moet het ontgelden. De curatoren hebben tegen de actuarissen van Milliman een klacht wegens verwaarlozing ingediend. De verplichte reserves zouden door de actuarissen voor 800 miljoen euro zijn ondergewaardeerd.

Maar ook de curatoren worden genoemd als partij waartegen een financiële claim mogelijk is. Onder hun bewindvoering zou Quinn Insurance fouten hebben gemaakt die de kosten verder omhoog joegen. De curatoren van Grant Thornton zouden ooit hebben toegegeven geen verstand te hebben van de verzekeringsbranche.

Ook de voormalige directie en The Financial Regulator, de financiële toezichthouder van Ierland, komen volgens de media in aanmerking voor een claim.

De ineenstorting van het Quinn-imperium houdt de gemoederen in Ierland al jaren bezig. Eigenaar Sean Quinn was de rijkste man van het land, maar liet zich in 2010 failliet verklaren in Noord-Ierland. Hij verdween negen weken achter de tralies wegens minachting van het gerechtshof.

Quinn wordt ervan beschuldigd geld achterover te hebben gedrukt. De voormalige tycoon ontkent in alle toonaarden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.